Saradnja Kragujevca i Slovačke - iKragujevac


Vesti

Za ambasadorku Slovačke u Srbiji, Dagmar Repčekovu i umetnike iz Slovačke, priređen je svečani prijem u zgradi Grada. Prijemu su prisustvovali Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada, Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika, Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i Aleksandar Štajn, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju. Tokom prijema bilo je reči o saradnji Kragujevca sa gradovima iz Slovačke.

Ambasadorka Slovačke u Srbiji istakla je da ova zemlja može da ponudi saradnju u oblasti energetike jer je posebno razvijena oblast zelenih energija, kao i saradnju u oblasti energetske efikasnosti. Kada je reč o ekonomskoj saradnji, mi ćemo početkom oktobra u Bratislavi imati međunarodnu konferenciju o privrednoj saradnji u okviru koje će se održavati biznis forumi, a organizovaćemo još jedan skup koji će okupiti inovatore u IT sektoru.

Kada je reč o Galeriji naivne umetnosti Kovačica, mislimo da je ideja o putujućem karavanu, odnosno o predstavljanju u različitim sredinama odlična, i mi želimo da se umetnost iz Kovačice upiše na spisak svetske kulturne baštine Uneska. To je umetnost koja je bliska svim ljudima zato što budi lepa osećanja, bliskosti u porodici, vraća u neki mir, potpuno suprotno od haotičnosti koja karakteriše vreme u kome mi danas živimo – rekla je ambasadorka Dagmar Repčekova.

Dogovorena je i saradnja u oblasti kulture, razmena izložbi, umetnika, a jedna od konkretnih manifestacija koja bi mogla da ugosti kragujevačke umetnike je Bratislavski muzički festival.

Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada istakao je da nakon transformacije velikih industrijskih sistema kao što je bila kragujevačka Zastava postoji velika potreba za osnaživanjem malih i srednjih preduzeća i stranim direktnim investicijama i pozvao slovačke kompanije da ulažu u Kragujevac.

Grad Kragujevac ima u Cvetojevcu postrojenje za preradu otpadnih voda otpadnih voda, izgrađeno pre tru decenije. U ovom momentu ono radi sa trećinom kapaciteta jer je projektovano tako da bi moglo da zadovolji potrebe širenja grada i okolnih opština. Zamenik gradonačelnika, Ivica Momčilović istakao je da je ovo konkretar primer gde su Kragujevcu potrebni projekti i partner sa kojim bismo ušli u zajedničku investiciju. U postrojenju postoje dva gasna generatora koji nikada nisu upotrebljeni, a mogu da proizvode električnu energiju kojom bi bio pokriven jedan deo grada.

Nakon prijema i potpisivanja Povelje o bratimljenju između Udruženja srpsko-slovačkog prijateljstva “Slovenski koreni“ iz Kragujevca i Galerije naivne umetnosti iz Kovačice, ambasadorka Slovačke, Dagmar Repčekova u prisustvu domaćina položila je vence i cveće na Slovačkom groblju u Šumaricama.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu