Radnici Zastave Inpro odblokirali ulaz u fabriku - iKragujevac


Vesti

Radnici fabrike Zastava Inpro odblokirali su ulaz u susednu fabriku Trigano prikolice jer su dobili garancije da će biti isplaćeni troškovi za struju i vodu.

Ulaz u fabriku je od juče blokiran je Trigano isključio Zastavi Inpro iz Kragujevca vodu i struju zbog neplaćenih računa.

Direktor Zastava Inpro Saša Vulović je rekao da su dobijene garancije od gradske vlasti, Vlade Srbije i direktora preduzeća Zastava oružje, koje je vlasnik prostora fabričke zgrade, da se više neće ponavljati problemu u regulisanju troškova za vodu i struju.

On je potvrdio da je Zastavi inpro uključena struja i voda i najavio potpisivanje protokola kojim će biti regulasan obeveze između te fabrike i Trugana.

To je drugi put da je Trigano isključio struju i vodu Zastavi Inpro. Prvi put je to bilo u januaru kada su radnici zatekli i katance na ulazu u radionice i magacine.

"Juče nam je od Trigano prikolice fakturisano 279.000 dinara za potrošnju struje i vode od januara do aprila ove godine. Smatramo da to nije u redu jer su nam struju isključivali u januaru i februaru", rekao je ranije danas Beti Vulović.

On je dodao da je u razgovoru sa vlasnikom Trigano prikolice zatražio da račun bude sačinjen prema specifikaciji, odnosno da se vidi tačna potrošnja struje i vode, što je odbijeno.

Vulović je naveo da je razgovarao i sa direktorom fabrike Zastava oružje i da ga je zamolio da se digne blokada ulaza uz uveravanje da se problem neće ponavljati.

"I iz kabineta gradonačelnika imamo uveravanja da ovaj spor treba da bude rešen jednim protokolom koji treba da potpiše medijator, odnosno predstavnik Vlade i grada Kragujevca, sa predstavnicima Zastava Inpro i Trigano prikolice," istakao je Vulović.

On je rekao da je jedini zahtev fabrike Zastava Inpro da se ubuduće računi za struju i vodu fakturišu mesečno i da u fabrici bude instaliran kontrolni uređaj za potrošnju struje i vode.

U fabrici Zastava Inpro radi 142 radnika od kojih je 115 sa invaliditetom.

Vulović je naveo da su radnici za vreme blokade i pored isključenja struje i vode uspeli da organizuju deo proizvodnje napolju, kao i da se bez zastoja održava proizvodnja u šnajderaju gde je angažovano 80 radnica.

U fabrici Trigano prikolice je rečeno agenciji Beta da direktor ne može da odgovori na pitanje novinara u vezi sa situacijom zbog blokade i štete koju preduzeće trpi zbog nje, uz obrazloženje da ima mnogo obaveza.

Najveći deo fabrike Zastava Inpro je prošle godine kupio francuski partner Trigano prikolice i preuzeo polovinu ukupnog broja radnika.

Zastava Inpro je posle privatizacije dela fabrike koji proizvodi prikolice, zadržala izradu metalne galanterije i šivenje.

Oko 30 invalida rada iz Zastava Inpro štrajkovalo je glađu u pogonima preduzeća u oktobru 2016. godine jer nisu hteli da budu tehnološki višak a tražili su i ispitivanje postupka prodaje dela fabrike francuskom partneru. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu