KG: Mladi i tržište rada u Srbiji i EU - iKragujevac


Vesti

Razvojni biznis centar u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom, organizovao je danas u Kragujevcu okrugli sto na temu “Mladi i tržite rada u Srbiji i EU“, čiji je cilj razmena iskustava i izazova u primeni aktivnih mera zapošljavanja mladih u Šumadiji, Raškom i Moravičkom okrugu, kao i predstavljanje programa i mehanizama podrške zapošljavanju mladih, koji se primenjuju u zemljama EU.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Nacionalnih službi za zapošljavanje Kragujevca, Kraljeva i Čačka, predstavnici Lokalnih saveta za zapošljavanje iz Šumadije, Raškog i Moravičkog okruga, Privrednih komora, Kancelarija za mlade, predstavnici lokalnih samouprava, regionalnih razvojnih agencija, školskih uprava, biznis inkubatora, organizacija civilnog društva, udruženja privrednika i preduzetnika i drugih relevantnih institucija.

Svi smo mi na istom zadatku, da nađemo grešku u sistemu i uspostavimo konekciju – rekao je Siniša Kojić direktor Politehničke škole koja je bila domaćin ovog skupa. Nije tačno da naš obrazovni sistem ne valja, kao što nije tačno da ne valja naša privreda. Mislim da su pokidane konekcije i da na ovakvim skupovima to možemo da popravimo, da podržimo privredu u njihovim potrebama, da odgovorimo na sve njihove zahteve, da obrazovni sistem počne da školuje decu na pravi način i da smanjimo nezaposlenost.

Na tržištu rada, prema rečima Stefana Nikezića pomoćnika gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, postoji dosta investitora i poslodavaca koji žele da zaposle mlade ljude, ali je problem što ne poseduju dovoljno stručne prakse. Lokalna samouprava pomaže na različite načine, organizacijom obuka i stručne prakse. I ove godine u julu i avgustu u saradnji sa Univerzitetom biti organizovana letnja stručna praksa. Nažalost, naša iskustva i statistika pokazuju da mladi nisu zainteresovani za takav vid usavršavanja. Prošle godine ponudili smo 26 institucija i 129 mesta, ali se prijavilo samo 60 studenata.

Mladi ljudi koji čekaju posao mnogo se teže zapošljavaju u odnosu na one koji se stalno usavršavaju i unapređuju svoja znanja i veštine. Pored velikog broja nezaposlenih, problem je i veliki odliv kadrova koji odlaze na rad u inostranstvo, istakla je Bojana Jevtović iz Beogradske otvorene škole. Slični su nam problemi i izazovi, tako da je pravi trenutak da nešto menjamo i počnemo sa primenom aktivnih mera, programa i mehanizama zapošljavanja.

Beogradska otvorena škola, pored Kragujevca, sarađuje sa organizacijama u Leskovcu, Kruševcu, Požegi i Nišu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu