Remont postrojenja za prečiščavanje otpadnih voda u Cvetojevcu - iKragujevac


Vesti

JKP “Vodovod i kanalizacija“, pre dva meseca, otpočelo je radove na adaptaciji rezervoara biogasa u Centralnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu, koji su ovih dana u završnoj fazi. Na ovaj način biće stvoreni uslovi za bolji i kvalitetniji rad na ovom postrojenju, ali i mogućnost da se u ovom pogonu pored grejanja omogući i proizvodnja električne energije i time poveća njegova iskorišćenost.

Povodom završetka radova na remontu, Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu, obišli su Nebojša Jakovljević, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija“, Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika i Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za komunalne delatnosti, ravnomerni i održivi razvoj.

Kragujevac je jedan od retkih gradova koji ima postrojenje za preradu otpadnih voda. Kao što znamo, jedinice lokalne samouprave nisu u mogućnosti da same izgrade ovakva postrojenja, zato imamo obavezu da ovakva postrojenja održavamo u funkcionalnom stanju. Iz tog razloga se i radi remont ovog postrojenja, koji se evo danas privodi kraju, a u narednom periodu ćemo raditi na elaboratu i studiji rekonstrukcije ovog postrojenja. Što se tiče građevinskih radova, ovo postrojenje je u dobrom stanju, međutim kada je reč o mašinskim radovima, potrebno je u narednom periodu uložiti znatna sredstva kako bismo održali performanse ovog postrojenja na nivou kakav treba da bude. Želeo bih da napomenem da ovo postrojenje ima kapacitet da jednog dana preraste u regionalno postrojenje za tetman otpadnih voda, čime bismo rešili i probleme manjih opština u Šumadiji – kaže Vladimir Maksimović.

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija“, Nebojša Jakovljević ističe da je vrednost ove investicije između 8-9 miliona dinara, i da su na poslovima remonta angažovane stručne ekipe. Ako imamo u vidu da je vrednost ovog sistema, u momentu kada je izgrađen bila 43 miliona dolara, onda je jasno da ovakva investicija u remont nema veliku finansijsku vrednost, ali ima veliki značaj, zato što omogućava potpunu funkcionalnu osposobljenost u narednih 10-15 godina – ističe Jakovljević.

Inače postrojenje u Cvetojevcu, napravljeno po nemačkoj tehnologiji, počelo je sa radom 1990. godine. Jedino je takve vrste u Srbiji jer zaokružuje tri celine. Komunalna, industrijska i fekalna voda se prečišćavaju do kvaliteta kada mogu da se puste u reku Lepenicu, mulj se taloži, presuje i deponuje, dok se linija gasa koja je produkt prečišćavanja vode, odnosno mulja, koristi za proizvodnju električne energije.

Projektovani kapacitet za prečišćavanje otpadnih voda na ovom postrojenju je 1520 l/s, a koristi se trećina raspoloživih kapaciteta, što zadovoljava trenutne potrebe privrede i stanovništva. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu