Servis podrške gluvim i nagluvim roditeljima i uključivanje u život zajednice - iKragujevac


Vesti

U Kreativnom parku u organizaciji Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac uz podršku grada Kragujevca u prisustvu članova udruženja, njihovih porodica i prijatelja predstavljen je projekat Servis podrške gluvim i nagluvim roditeljima i uključivanje u život zajednice.

Reč je o projektu Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac podržanom od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Grada Kragujevca. Promociji projekta u ime grada prisustvovala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu koja je naglasila da partnerstvo i saradnja sa udruženjem koje ima dugu tradiciju, godinama unazad daje zapažene rezultate. Projektne aktivnosti ovog udruženja veoma su kvalitetne, tiču se inkluzije i socijalizacije, podrške u obrazovanju i zapošljivosti nečujućih lica ali i senzibilizacije zajednice, a ove godine se nastavljaju Servisom podrške gluvim i nagluvim roditeljima i uključivanjem u život zajednice. Ukazivanjem na probleme sa kojima se susreću, svojim projektima i aktivnostima, na najbolji način, ovo Udruženje pomaže zajednici, rekla je dr Damnjanović i dodala da za godišnji program rada Udruženja iz budžeta se izdavaja 1, 2 miliona dinara a ima i mogućnost apliciranja za stalno otvorene konkurse lokalne samouprave.

Projekat Servis podrške gluvim i nagluvim roditeljima i uključivanje u život zajednice predstavila je Suzana Maslać Matović, sekretar Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac i predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije koji je namenjen deci gluvih roditelja i deci koja ne čuju čujućih roditelja. U okviru projekta izrađene su brošure u kojima su predstavljene prepreke u učešću gluvih u društvenu zajednicu, kako ih otkloniti i kako da sredina postane pristupačna i otvorena prema gluvima. Posebno je urađena brošura koja informiše o preprekama sa kojima se suočavaju gluvi roditelji ali i deca gluvih roditelja. Društvo stvara različite prepreke i većina dece gluvih prirodno usvaja znakovni jezik koji nauči tokom odrastanja i sa roditeljima ima prisan odnos, ali postoje deca koja, stideći se gluvoće svojih roditelja ne koriste znakovni jezik, nemaju dobru komunikaciju sa roditeljima i tako se otuđuju od njih. Znakovni jezik je maternji jezik gluvih osoba i osnovno sredstvo komunikacije zato zajednica treba da učini sve da ona neometano funkcioniše.

Servis podrške gluvim i nagluvim roditeljima i uključivanje u život zajednice inovativan je i prvi u Srbiji projekat sa tom temom, podstiče i podržava u lokalnoj zajednici kulturu i zajednicu gluvih i prava gluvih.

Udruženje gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga Kragujevac je veoma bitan partner lokalnoj samoupravi i zahvaljujući inicijativi ovog udruženja tokom prethodne godine doneta je Odluka o povlašćenom parkiranju kojom je za 16 vozača obezbeđeno posebno označeno besplatno parking mesto. U narednom periodu u okviru programa rada najavljena je izrada monografije o Udruženju. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu