LEPE VESTI: Povećanje penzija, evo i za koliko! - iKragujevac


Vesti

Poslednjih nedelju dana sve češće se na javnim skupovima pokreće pitanje povećanja plata i penzija. Tačnije, početkom meseca je nagovešteno da bi novo povećanje primanja starijih građana moglo da bude veće od prethodnog, ali da će zavisiti od stanja u budžetu. Špekuliše se procentima od tri do pet odsto.

Ukoliko se to ostvari, penzioneri koji, primera radi, sada primaju 24.000 mogli bi da očekuju još oko 1.200 dinara mesečno. Poslednje povećanje penzija bilo je 1.5 odsto.

Ekonomista Mladen Kovačević, govoreći o najavljenom povećanju primanja za najstarije, ocenjuje da će, ukoliko privredni rast bude planiranih tri odsto, u budžetu biti prostora za povećanje penzija od pet odsto.

– Ipak, hrabro je u ovom trenutku obećavati tako nešto jer se još ne zna da li ćemo uspeti da dostignemo toliku privrednu aktivnost. Ako rast bude manji usled mraza koji je uništio voće i manje proizvodne struje, onda će i rast penzija biti manji. Pitanje je i da li će MMF da odobri naše planove za povećanje penzija, ali sve ćemo to videti do septembra – objašnjava Kovačević.

Penzije veće od 25.000 dinara od novembra 2014. godine umanjene su za 22 odsto, a iznos veći od 40.000 dinara umanjen je za 25 odsto.

Od tada su bile dve povišice primanja, poslednja u januaru ove godine, posle kojih je 71 odsto penzionera dobio istu ili veću penziju u odnosu na raniji period, a predviđanja su da će posle ovog povećanja taj procenat da se popne na 80 odsto.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu