PRIVREDNI SUD U KRAGUJEVCU ODLUČUJE: Strahuju od stečaja staklare! - iKragujevac


Vesti

Sindikati Srpske fabrike stakla u Paraćinu zabrinuti za sudbinu giganta sa 825 zaposlenih. Kolaps zbog nerešenih vlasničkih odnosa i nagomilanih dugovanja.

Privredni sud u Kragujevcu je za 18. maj zakazao ročište na kojem će se odlučiti o otvaranju stečaja u jedinom proizvođaču ambalažnog stakla u Srbiji, a Samostalni i sindikat "Nezavisnost" već strahuju da će radnici paraćinske Staklare ostati na ulici.

Zato su 11. maja organizovali protest i zatražili pomoć države za opstanak fabrike - uvereni u to da ni firma, ni zaposleni nisu krivi za nerešene vlasničke odnose i nagomilana dugovanja.

Podsetimo, Privredni sud je predstečajni postupak otvorio 4. maja, na zahtev firme "Veksilum Balkan" iz Čačka, zbog navodnog duga koji je sa kamatama dostigao 47 miliona evra!

- Pribojavam se scenarija po kojem od 18. maja zaposleni u Srpskoj fabrici stakla više neće biti radnici, već socijalni slučajevi. Naša firma je preživela oba svetska rata i bombardovanje 1999, a doživeće da je neko sada zatvori. Na potezu je država, jer mi ne znamo ni ko je vlasnik fabrike, niti zbog čega je došlo do duga koji je fantomski narastao. Staklara nema mogućnost da to izmiri, a ima i obaveze prema "Srbijagasu", pa i "Elektrodistribuciji" - kaže ptredsednik Samostalnog sindikata Živojin Matejić.

I, dok predsednik sindikata "Nezavisnost" Boban Nikodijević objašnjava da SFS ima ne samo 825 zaposlenih, već i 2.500 ljudi sa osiguranjem preko fabrike, a ukupno oko 3.500 Paraćinaca živi od staklarskog hleba, poverenik Samostalnog sindikata na nivou opštine Mikica Simić je uveren u to da će Sud otvoriti stečaj. Ne shvata, međutim, zašto je u fabriku uloženo 126 miliona evra i zašto je državna agencija prihvatila tu investiciju, a još se ne zna vlasnička struktura, pa su najednom napravljeni dugovi koji premašuju 100 miliona evra.

- Verujem da je stečaj izrežiran kako bi se fabrika najlakše oslobodila tehnološkog viška i dugova, pa da je neko kupi za male pare - kaže Simić.

Inače, Privredni sud se za privremenog stečajnog upravnika - bez čije saglasnosti rukovodstvo fabrike ne može da raspolaže imovinom - imenovao Sašu Jovanovića, a nedavno postavljeni generalni direktor Nebojša Bogdanović nije želeo bilo šta da komentariše.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu