Podignuta optužnica protiv Kragujevčana zbog narušavanja bezbednosti Crne Gore,među optuženima i Bratislav Dikić - iKragujevac


Vesti

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da su aktom tužilaštva kao vođe kriminalne organizacije označena dvojica ruskih obaveštajaca Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov, piše podgorička "Pobjeda".

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, tužilaštvo je dokaze prikupljene tokom šestomesečne istrage otkucalo na više od 120 strana.Isti izvor kazao je da Specijalno državno tužilaštvo bivšeg komandanta srpske Žandarmije Bratislava Dikića sumnjiči za pokušaj terorizma.

Iz Višeg suda je potvrđeno da im je jutros dostavljena optužnica.

Na optužnici su i vozač Andrije Mandića, Mihailo Čađenović, Beograđanka Kristina Hristić, srpski državljani Milan Dušić, Branka Milić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnica je podignuta i protiv srpskih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića koje je Ministarstvo pravde Srbije odbilo da izruči Crnoj Gori.

- Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu u Podogorici radi kontrole i potvrđivanja optužnicu protiv 14 (četrnaest lica) i to protiv dva lica Šišmakov Eduard i Popov Vladimir, zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, protiv 12 lica Dikić Bratislava, B.P, R.N, J.M, H.K, M.B, D.M, M.D, Đ.S, Č.M, M.A, i K.M. zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore, protiv pet lica, Š.E, P.V, D.B, B.P, R.N, zbog krivičnog dela terorizam u pokušaju iz člana 447 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i protiv jednog (1) lica Š.E, zbog krivičnog dela pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore putem podstrekavanja iz čl. 373 st.1 u vezi čl. 24 st .2 Krivičnog zakonika Crne Gore - navodi se u saopštenju Višeg suda u Podgorici.

Optužnicom je predloženo i produženje pritvora protiv za D.B, Č.M, M.B, D.M, Đ.S, i M.D.

Prema nalazima istrage, Šišmakov i Popov oformili su grupe na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije s ciljem „vršenja neodređenog broja krivičnih dela terorizam“ i krivičnih dela “ubistvo najviših predstavnika Crne Gore“.

Zadatak grupe bio je da se Crna Gora trajno destabilizuje i nasilno preuzme vlast.

Aktom tužilaštva obuhvaćeni su i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije.

- Predsednik veća će u zakonskom roku od 15 dana zakazati ročište radi ispitivanja i ocene zakonitosti i opravdanosti predmetne optužnice. Odluku o pritvoru sud će doneti do kraja radnog dana. Predmetom je kroz Pravosudni informacioni sistem kao sudeći sudija zadužena sudija Suzana Mugoša - navodi se u saopštenju koji potpisuje Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu