Kragujevac dobija Centar za spinalnu hirurgiju - iKragujevac


Vesti

Četvoro pacijenata sa najtežim deformitetima kičme iz Šumadije i Pomoravlja, u Kliničkom Centru u Kragujevcu, operisao je jedan od vodećih svetskih stručnjaka Cesar Hernandez. 

U timu, su bili i naši ortopedi, koji će raditi u budućem spinalnom Centru, koji će za par meseci, biti formiran u Kragujevcu. Operacije su bile besplatne za pacijente, zahvaljujući pomoći grada i kompanije Medkomtek.

Pacijetkinja iz Jagodine, imala je veliki urođeni deformitet kičme, koja je bila kriva 70 odsto. Pole višesatne operacije, kojom je rukovodio profesor Cezar Hernandez ispravljen je kičmeni stub i pedesetčetvorogodišnja pacijentikinja, prvi put će moći normalno i bez bolova, da hoda.

"Imali smo ozbiljan zahvat. Postavili smo šrafove u pršljensko telo, a zatim posebnim tehnikama, uradili korekciju deformiteta. Ubacili smo nastavak za ispravljanje kičmenog stuba u oba pravca. Pacijentkinja se dobro oporavlja i brzo će napustiti bolnicu", objašnjava doktor Cezar Hernandez sa Univerzitetske klinike u Mursiji.

Znanje stečeno na svetskim klinikama, doktor Hernandez, podelio je sa kragujevačkim ortopedima. Iako su, iza njih brojne operacije, nova naučna saznanja i svetska tehnologija, koja je primenjena, preduslov su, da samostalno obavljaju najkopmplikovanije zahvate.

Do sada je na nasoj klinici, urađeno oko 150 operaacija vezanih za oblast spinalne hirurgije.

"Prvi put radim operaciju ove vrste, odnosno, da sam prisutan kao asistent, da uopšte prisustvujem na ovakvoj vrsti operacije", kaže doktor SrĐan Vlajović, ortoped Kliničkog centra.

Operacije najtežih deformiteta kičme, postaće standardna procedura. Formiranjem Centra za spinalnu hirurgiju, koji postoji samo u Beogradu, oko dva miliona pacijenata koji graviraju kragujevačkom Kliničkom centru, dobiće savremenu zdravstvenu uslugu.

"Regrutovali smo najbolje mlade hirurge i na taj način ćemo omogućiti sticanje adekvatnih znanja za ovu vrstu ortopedije. To podrazumeva i neke druge aktivnosti kao što su formiranje odgovarajućeg tima neurologa i anesteziologa koji će obavaljati tu vrstu intervencija," objašnjava doktor Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Deformiteti kičme, u svetu i kod nas, poslednjih decenija sve su češći. Do sada su na ovakve intervencije, pacijenti upućivani u Beogad ili inostranstvo. Iako su u inostranstvu one vrlo skupe, te u Turskoj koštaju oko 60.000 evra, a u Švajcarskoj oko 150.000 švajcarskih franaka.

Deformiteti kičme mogu biti urođeni, nastati kao posledica teške povrede, a sve češće su rezultat malignih oboljenja. Doktor Hernandez je juče upozorio da se broj i raznovrsnost patoloških promena na kičmenom stubu poslednjih pet decenija stalno povećava.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu