Svetski dan osoba sa autizmom obeležen u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Svetski dan osoba sa autizmom, obeležen je ovog vikenda u Kragujevcu, 1. i 2. aprila, aktivnostima koje je organizovalo kragujevačko Udruženje za pomoć osobama sa autizmom.

 U subotu, 1. aprila, u Pešačkoj zoni organizovana je prodajna izložba kreativnih radova članova udruženja. U nedelju, 2. aprila, u sali Pozorišta za decu održan je koncert kulturno-umetničkih društava iz Kragujevca u znak podrške osobama sa autizmom. Koncertu je prisustvovala dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja. U znak podrške, scena Pozorišta za decu bila je osvetljena plavom bojom kao i Knjaževsko-srpski teatar. Obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom u Kragujevcu podržao je i Humanitarni radio.

Gradska uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, putem programskih aktivnosti, finansijski podržava Udruženje za pomoć osobama sa autizmom iz Kragujevca. Rad Udruženja usmeren je ka razvijanju različitih vidova podrške osobama sa autizmom i njihovim porodicama. Sve aktivnosti imaju osim edukativnog, inkluzivni i kulturni karakter. Cilj aktivnosti je da se osobama sa autizmom omogući što više novih i kvalitetnih sadržaja, poboljša kvalitet života cele porodice i spreči institucionalizacija.

Jedan od naznačajnijih projekata koji realizuje ovo udruženje uz podršku grada Kragujevca je “Asistent u porodici“. Porodice koje su uključene u ovoj projekat, dva puta nedeljno, koriste usluge asistenta koji im pomaže u nezi člana porodice sa autizmom ali i u drugim kućnim poslovima. Zahvaljujući ovom projektu, neki od korisnika su uz podršku asistenta, prvi put posle deset godina izašli u šetnju, van svog dvorišta.

Autor fotografije je Bojan Radošević.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu