Tehničko remontni zavod posle eksplozije nastavlja sa radom - iKragujevac


Vesti

U Tehničko remontnom zavodu (TRZ) u Kragujevcu, gde je 28. februara došlo do eksplozije u pogonu za delaboraciju, prva tehnološka linija je potpuno funkcionalna i od ponedeljka će normalno da radi.

Ovo je jučeTehničko remontni zavod posle eksplozije nastavlja sa  potvrdio načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general major Bojan Zrnić.

On je novinarima u Zrenjaninu, na seminaru o bezbednosnim izazovima, rekao da se na orvoj tehnološkoj liniji obavlja generalni remont municije, a da će rekonstrukcija uništenog pogona za delaboraciju zavisiti od raspoloživih finansija, ali da Srbija očekuje pomoć partnerskih zemalja, kao i OEBS, UNDP i Nato poverilačkog fonda.

Zrnić nije želeo da govori o uzrocima eksplozija u pogonu, u kojima su poginula četiri zaposlena, objašnjavajući da je to ne zato što ne zna, nego što ga zakon na to obavezuje, pošto je cela stvar u nadležnosti tužilaštva u Kragujevcu.

Istraga je još vrlo intenzivna, razna veštačenja su u toku, napomenuo je on.

Prema rečima Zrnića, mesto događaja je raščišćeno i sada se "rešavaju posledice eksplozije".

On je dodao da su u TRZ bili i američki eksperti, koji su došli kao stručna pomoć, i da su i oni konstatovali da su nema potrebe da učestvuju, jer je sve urađeno na najbolji način.

Na groblju Bozman u Kragujevcu danas je sahranjen radnik Tehničko remontnog
zavoda (TRZ) Dejan Kovačević, čertvrti nastradali 28. februara u eksploziji u tom vojnom objektu.

Sahrani su, uz članove porodice, rodbinu, kolege i prijatelje, prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, kao i rukovodstvo TRZ u kome je Dejan Kovačević radio od 1993.godine. U petak je na kragujevačkom Varoškom groblju sahranjen negov kolega Željko Nikolić, koji je u TRZ radio od 1994. godine.

Pre toga je u Skupštini Grada Kragujevca održan komemorativni skup nastradalima Kovačeviću i Nikoliću, kome su, pored članova porodica, prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) LJubiša Diković, direktor TRZ Dušan Kovarbašić, predstavnici

Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao mnogobrojni rođaci i prijatelji.

U snažnoj detonacji u TRZ, koja se dogodila 28. februara, stradala su četiri radnika zavoda, dok je još 25 pripadnika Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova povređeno.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu