Dva suda, dve odluke : Izručenje Crnoj Gori ili ne?! - iKragujevac


Vesti

Crna Gora od Srbije traži izručenje Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića zbog sumnji da su učestvovali u pripremama neuspelog terorističkog napada u Crnoj Gori na dan izbora. Sudovi u Srbiji, jedan u Kragujevcu, drugi u Beogradu odlučili su u ovim slučajevima potpuno drugačije.

Viši sud u Kragujevcu odlučio da Bogićević može biti izručen Crnoj Gori, dok su njihove kolege sudije u Beogradu odlučile da Ristić ne može. Postoji li uopšte razlika u ovim slučajevima ili sudovi jednostavno drugačije odlučuju.

Iako obojicu traži Crna Gora, Ristić i Bogićević žive u različitim gradovima i odluke sudova su drugačije. Naime Bogićević je odlukom kragujevačkog suda od privođenja i saslušanja u pritvoru, dok Ristiću pritvor nikada nije određivan. I odluke o izručenju su potpuno drugačije. Za šta se njih dvojica tačno terete nije poznato jer su postupci u fazi istrage i nisu javni.

Viši sud u Kragujevcu smatra da Bogićević može biti izručen, a na ovakvo mišljenje Bogićević se žalio Apelacionom sudu koji će 20. februara raspravljati o tome. S druge strane, o slučaju Nemanje Ristića neće se ni raspravljati jer odlukom Višeg suda on ne može biti izručen. U toj odluci navodi se da je Viši sud u Beogradu molbu Crne Gore odbio kao neosnovanu.

„Na osnovu zakonskih odredbi i činjeničnog stanja opisanog u naredbi specijalnog tužilaštva Crne Gore iz kojeg proizilazi da se Nemanji Ristiću prema činejničnom opisu naredbe stavlja na teret da je krivična dela izvršio na teritoriji Republike Srbije“, navodi se u obrazloženju odluke.

Prema zakonima Srbije, ali i sporazumu sa Crnom Gorom, Viši sud u Beogradu navodi da se izručenje odbija ako je delo za koje se tereti počinjeno na teritoriji zemlje iz koje se izručenje traži. Dakle, razlika bi mogla biti to što je Ristić očito u vreme pripreme terorističkog akta bio u Srbiji. Naime Bogićević je 15. oktobra, dan uoči izbora, prema navodima njegovog advokata, bio u Crnoj Gori, ali kod rodbine. Ipak, ostaje da Apelacioni sud odluči da li su u tom slučaju zaista ispunjeni uslovi za izručenje.

Da li će se Ristiću suditi u Srbiji?

U narednim danima srpsko i crnogorsko pravosuđe moraće da donesu još neke odluke, recimo da li će se zbog nemogućnosti izručenja Ristiću suditi u Srbiji. Crnogorsko tužilaštvo bi trebalo sada da dostavi kolegama u Srbiji predmet, ukoliko smatraju da bi Ristiću trebalo suditi u Srbiji kojoj je dostupan. Dok ne dostave predmet, Srbija ne može ništa, odnosno Ristić neće ovde biti procesuiran. U Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore nisu želeli da komentarišu odluke srpskih sudova i da odgovore na pitanje da li će Crna Gora ustupiti krivično gonjenje Srbije.

„Pojašanjavamo da je nadležni sud u Srbiji našao da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni N.R. krivična dela za koja se tereti učinio na teritoriji Republike Srbije, na kojoj činjenici i zasniva svoju odluku“, navodi se u odgovoru Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore na pitanja Insajdera.

Iz tog tužilastva nisu želeli ni da preciziraju da li u slučajevima Bogićevića i Ristića postoje ključne razlike, koje su mogle da dovedu i do porpuno drugačijih odluka kakve su doneli sudovi u Srbiji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu