Od 2017. dodatnih šest meseci za odlazak u penziju - iKragujevac


Vesti

Na svim filijalama Fonda PIO u prošloj godini podneto je oko 25.000 zahteva za ostvarivanje prava na starosnu penziju, manje nego prošle godine.

Starosna granica za odlazak u penziju za žene od 1.januara ove godine podignuta je za šest meseci, što znači da će žene odlaziti u starosnu penziju sa navršenom 61 godinom i šest meseci i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Uslovi za penzionisanje žena, koji se odnose na godine života postepeno će se pomerati do 2032. godine, kada će žene u punu starosnu penziju odlaziti sa navršenih 65 godina života, dok za muškarce važe isti uslovi, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Muškarci i žene mogu da ostvare pravo na starosnu penziju sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine starosti.

Muškarcima će od danas za prevremeni odlazak u penziju biti potrebni 40 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri meseca života, a ženama 37 godina i šest meseci staža i najmanje 55 godina i osam meseci života.

Penzija se u slučaju prevremenog odlaska trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života predviđenih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.PIO navodi da ukupno umanjenje penzije u slučaju prevremenog odlaska može iznositi 20,4 odsto.

Premarečima direktora sektora za odnose sa javnošću PIO fonda, Jelice Timotijević, sa područja aranđelovačke opštine u prošloj godini, podneto je 322 zahteva za starosnu, 120 zahteva za porodičnu i 131 zahtev za invalidsku penziju, što je na nivou proseka iz prošlih godina.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu