Cene goriva u Srbiji skaču skoro svake nedelje za po dinar - iKragujevac


Vesti

Vozači u Srbiji su u januaru bili suočeni sa stalnim poskupljenjima, skoro svake sedmice po jedan dinar zbog skoka cena sirove nafte i pada dinara prema evru.

Trenutno, cena goriva na benzinskim pumpama se kreće do 149 dinara po litru za bezolovni benzin pa do 155 dinara po litru za superdizel. Od početka godine benzin je poskupeo za oko šest, a dizel za oko 10 dinara u proseku.

"Nikako se ne bi moglo konstatovati da je gorivo u Srbiji poskupelo samo zbog toga što su reke Dunav i Sava zaleđene pa nema rečnog transporta naftnih derivata, odnosno što se sada koristi skuplji prevoz železnicom ili cisternama. Osnovni razlog je taj što je nafta na svetskim berzama poskupela u novembru", objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

"Kada se cena nafte na berzama koriguje, to se obavezno odrazi i na maloprodajne cene naftnih derivata. To se dešava i u slučaju da nafta poskupi ili pojeftini. U konkretnom slučaju je nafta poskupela. Međutim, efekat prelivanja na maloprodajne cene se nije zbio odmah već tek u januaru i to je razlog poskupljenja goriva u Srbiji", kaže on.

Prema njegovim rečima, nije ništa neobično što je gorivo poskupelo u više navrata tokom januara jer se i cena nafte na svetskim berzama povećavala u više navrata.

"Dakle reč je o uobičajenoj situaciji koja prati kretanje cene nafte na svetskom tržištu. Primera radi, cena benzina u Srbiji je sad na istom onom nivou na kome je bila u avgustu 2015. godine. U međuvremenu je ta cena padala, a onda je do poslednjeg rasta došlo u novembru prošle godine, što se odrazilo i na maloprodajne cene goriva", ističe Mićović i dodaje da je trend rasta cena goriva u maloprodaji prisutan ne samo u Srbiji već celom regionu.

On dodaje da je na svetskim berzama zabeležena stagnacija rasta cena nafte, što će se postepeno odraziti i na maloprodajne cene naftnih derivata.

"Shodno tome može da se konstatuje da će uskoro doći do prestanka rasta cena nafte na svetskom tržištu, što automatski znači i prestanak povećanja cena goriva na pumpama u Srbiji", zaključuje Mićović.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu