Mladi uče znakovni jezik - iKragujevac


Vesti

Kancelarija za mlade grada Kragujevca u saradnji sa Udruženjem tumača znakovnog jezika Srbije “Jedro“ organizovala je radionicu znakovnog jezika namenjenu mladima na kojoj će imati priliku da savladaju osnovni nivo poznavanja ovog jezika nakon čega će moći da obave osnovnu komunikaciju sa osobom koja ne čuje. 

Za ovu radionicu prijavilo se 36 polaznika, a prema rečima Stefana Nikezića, pomoćnika gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, nekima od njih će savladavanje nove veštine možda biti od koristi u budućoj profesiji, s obzirom na to da javne ustanove sada imaju i zakonsku obavezu da angažuju tumače znakovnog jezika u komunikaciji sa gluvom osobom.

Aktivnosti našeg udruženja su promovisanje profesije tumača znakovnog jezika, promovisanje samog znakovnog jezika, edukacije i prevodilačkih usluga. S obzirom na to da je 2015. godine usvojen Zakon o upotrebi znakovnog jezika te je taj jezik sada izjednačen sa bilo kojim drugim jezikom, i u skladu sa tim, postoji obaveza institucija da u svakoj situaciji kada im se obrati gluvo lice, u obavezi su da angažuju tumača.

U dogovoru sa Kancelarijom za mlade, besplatno ćemo obaviti edukaciju mladih koji su iskazali interesovanje za osnovni nivo poznavanja znakovnog jezika, tako da kada se susretnu sa gluvim licem mogu da obave neku osnovnu komunikaciju - kaže Katarina Vučenović, predsednica udruženja tumača znakovnog jezika Srbije “Jedro“. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu