NJIMA JE DOBRODOŠLA POMOĆ: Osmesi na licima dece iz "Kneginje Ljubice" - iKragujevac


Vesti

Fond humanosti Kompanije "Novosti" i firma "Planeta sport" donirali su odeću i obuću štićenicima Centra za razvoj usluga socijalne zaštite "Kneginja Ljubica" u Kragujevcu. Pokloni su izmamili osmehe na licima mališana, na čija nejaka pleća se svalilo mnogo nevolja.

Među korisnicima ovog centra su i deca žrtve porodičnog nasilja, kao i deca iz porodica u riziku i mladi s problemima u ponašanju. Svakome od njih, bez razlike, kažu stručnjaci ove ustanove, potrebni su malo razumevanja i radosti. U okviru Centra "Kneginja Ljubica" radi i Prihvatilište za decu i mlade.

- Hvala "Novostima" i "Planeti", svaka pomoć nam je dobrodošla, svaka ovakva akcija mnogo znači i deci i zaposlenima u ovoj ustanovi - kaže Snežana Stevanović, direktorka ustanove "Kneginja Ljubica".

Deca od pet do petnaest godina nestrpljivo su čekala da probaju dukseve i majice, kao i da izaberu odgovarajući broj i boju patika.

U ovoj ustanovi trenutno boravi tridesetak korisnika, mada ih je često i znatno više.

Zaposleni kažu da rad "Kneginje Ljubice" finansira lokalna samouprava, ali da je uvek dobrodošla pomoć dobrih ljudi i preduzeća. Jer potrebna je pomoć u hrani, garderobi, školskom priboru...

- Veliki broj dece iz ove ustanove ide u školu i redovno pohađa nastavu. Naš osnovni cilj je da se dete što pre vrati u porodicu. Kada je reč o mališanima žrtvama porodičnog nasilja, u saradnji s Centrom za socijalni rad, koji donosi ključnu odluku, pomažemo da se dete smesti kod nekog od srodnika ili u hraniteljsku porodicu - pojašnjavaju u ustanovi "Kneginja Ljubica".

REGIONALNI CENTAR

Centar za razvoj usluga socijalne zaštite "Kneginja Ljubica je regionalnog karaktera. Ovde se smeštaju deca i mladi iz Šumadije, ali i iz Brusa, Kruševca, Velikog Gradišta... Stručnjaci Centra pomažu i deci svedocima u krivičnom postupku.

- Svaki odlazak na sud i saslušanje stresan je za dete. Naši stručnjaci pomažu da mališani to što lakše prevaziđu - kaže direktorka Stevanović.

Izvor: Večernje novosti

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu