Najtežim bolesnicima organi za 72 sata! - iKragujevac


Vesti

Najteži bolesnici u Srbiji posle prijema naše zemlje u "Evrotransplant", dobijaće novi organ nakon samo 72 sata čekanja, otkrivao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prema njegovim rečima, ova privilegija biće omogućena i svim drugim bolesnicima kojima je potrebna transplantacija kad Srbija za godinu dana postane punopravni član evropske mreže za doniranje organa.

Lončar naglašava da je prijem u članstvo "Evrotransplanta" i potpisivanje probnog ugovora na godinu dana ogroman uspeh za srpsko zdravstvo.

- Članstvo će značiti da će najugroženiji pacijenti za najduže 72 sata moći da dobiju organ. U prvih godinu dana, naravno, nećemo moći da računamo na punu razmenu organa jer zbog malog broja donora Srbija nema višak organa koje bi mogla da ponudi ostalim članicama "Evrotransplanta" - rekao je Lončar za Informer.

Ministar kaže i da ćemo posle prijema u članstvo, uporedo morati da jačamo i kapacitete za transplantaciju i da povećamo broj donora.

- Jedan od ciljeva kojima težimo jeste da stignemo do nivoa od pet do sedam donora na milion stanovnika, s obzirom na to da trenutno imamo manje od tri donora na isti broj stanovnika. Time ćemo biti ravnopravni članovi sa ostalim zemljama - ističe ministar.

I stručnjaci smatraju da je pored ulaska u "Evrotransplant" veoma važno i da se građanima Srbije podigne svest o doniranju organa. Glavni koordinator za transplantaciju srca dr Miljko Ristić kaže za Informer da se Srbiji ostvario decenijski san koji će najviše pomoći onim pacijentima koje "minuti dele od smrti".

- Prijem u članstvo najveće organizacije za transplantaciju organa, siguran sam, spasiće mnoge živote. Ne možemo, doduše, očekivati da se preko noći dogodi čudo, ali osigurali smo barem one pacijente sa najslabijim vitalnim funkcijama - naglašava dr Ristić.

Prema njegovim rečima, potrbno je ljudima podići svest o doniranju organa, jer se od jednog donora može dobiti čak osam organa.

- Da bismo išli u korak sa evropskim standardima i nakon godinu dana postali punopravni članovi "Evrotransplanta", moramo imati mnogo više davalaca organa. Zato su nam potrebni donori, jer od jednog pacijenta koji doživi moždanu smrt, uz saglasnost porodice, mogu da se dobiju srce, dva plućna krila, dva bubrega, jetra i dve rožnjače - dodaje dr Ristić.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu