Svetosavska nagrada za životno delo Vidanu Papiću - iKragujevac


Vesti

Povodom obeležavanja Svetog Save - Dana duhovnosti u Republici Srbiji, 27. januara 2017. godine u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, organizovana je Svetosavska akademija Univerziteta u Kragujevcu.

Univerzitet u Kragujevcu po prvi put dodelio je Svetosavsku nagradu za životno delo i Svetosavsku nagradu za izuzetna postignućau poslednjih pet godina -za izuzetne rezultate i inovacije u oblasti nauke/umetnosti, izuzetne uspehe u organizaciji i realizaciji nacionalnih, međunarodnih i drugih naučno-istraživačkih projekata, registrovane patente, eksperimente, objavljene značajne naučne odnosno umetničke radove i naučna/umetnička dela koja su doprinela razvoju, unapređivanju i popularizaciji naučnog i umetničkog rada Univerziteta..

Odluku o dobitnicima Svetosavskih nagrada, na predlog Komisije, doneo je Senat Univerziteta u Kragujevcu. Svetosavsku nagradu dobitnicima uručio je prorektor za nauku prof. dr Dragan Bošković.
Dobitnik Svetosavske nagrade za životno delo je profesor Vidan Papić, redovni profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Dobitnik Svetosavske nagrade za izuzetna postignuća je profesor doktor Milomir Gašić, redovni prof Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. 

Na predlog Upravnog odbora fondacije za stipendiranje najboljih studenata u kalendarskoj 2017. godini, krajem protekle godine objavljen je Konkurs za dodelu stipendija. Konkurs je raspisan za studente 12 fakulteta, koliko ih ima Univerzitet u Kragujevcu, a prema pravilima Konkursa stipendije su dodeljene najboljim studentima završne godine osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija. I ove godine Fondacija je odlučila da stipendira dva najbolja studenta Filološko-umetničkog fakulteta, jer se na ovom Fakultetu odvijaju studijski programi iz dva polja, polja društveno-humanističkih nauka – oblast filologija i polja umetnosti. 

Ugovore o dodeli stipendija najboljim studentima uručila je prof. dr Snežana Soković – upravnik Fondacije za stipendiranje najboljih studenata Univerziteta u Kragujevcu. Nagrađeni studenti:

Nenad Jovančić, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Voćarstvo i vinogradarstvo na Agronomskom fakultetu u Čačku, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 8,80. 

Dragana Zorić, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Poslovna ekonomija i menadžment – modul Računovodstvo i poslovne finansije na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,96.

Natalija Aleksić, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Urbano inženjerstvo na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,67.

Stefan Kitanović, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Mašinsko inženjerstvo – modul Projektovanje u mašinogradnji na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,35.

Dejan Radovanović, student VI godine integrisanih akademskih studija, studijski program Medicina na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,91.

Srđan Divac, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,67.

Dijana Zlatanović, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Učitelj na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 8,83.

Nikola Milosavljević, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Pravo – opšti smer na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 10,00.

Tijana Ristović, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Informatika na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,97.

Danijela Vojinović, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Učitelj na Učiteljskom fakultetu u Užicu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,83.

Anja Đerovski, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Francuski jezik i književnost na Odseku za filologiju Filološko-umetničkog fakultetu u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,81.

Milica Milović, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Muzika u medijima na Odseku za muzičke umetnosti Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,70.

Sara Radojević, student IV godine osnovnih akademskih studija, studijski program Hotelijerstvo i turizam na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, sa ostvarenom prosečnom ocenom tokom studija 9,92.

Svetosavsku besedu govorio je docent Filološko-umetničkog fakulteta dr Časlav Nikolić. U književnom delu programa saradnici i studenti FILUM-a govorili su tekstove o Svetom Savi, pisane od srednjeg veka do danas, koje su priredili docent Časlav Nikolić i asistent Aleksandra Matić. 

U muzičkom delu programa učestvovali su studenti Jovana Ilić - sopran, Iskra Sretović – sopran, Jovana Đurović – klavir i alt, Dimitrije Aksentijević – tenor, Aleksa Jevtić – bariton. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu