Dostupnost sistema socijalne zaštite romskoj zajednici - iKragujevac


Vesti

U okviru projekta Romskog informativnog centra “Podrška romskoj zajednici u korišćenju usluga sistema socijalne zaštite“ u Kragujevcu održan je okrugli sto na temu “Dostupnost sistema socijalne zaštite romskoj zajednici“.

Projektom “Podrška romskoj zajednici u korišćenju usluga sistema socijalne zaštite“ za sprovođenje akcionih planova vezanih za Rome kod Kancelarije za ljudska i manjinska prava smo konkurisali zbog teme koja uključuje ljudska prava, a koja bi trebalo uvek da bude u fokusu, rekla je Rozalija Ilić, direktorka Romskog informativnog centra i istakla da je namera da se po tom pitanju intenzivnije radi na lokalnom nivou. Na okruglim stolovima učestvuju lokalne institucije, dok je u okviru projekta izrada izveštaja, zaključaka i preporuka koje dostavljamo nacionalnim institucijama. Ta završna faza podrazumeva isticanje primera dobre prakse ali i problema sa kojima se suočavamo a nismo u mogućnosti da ih prevaziđemo, objasnila je direktorka Romskog informativnog centra.

Centar za socijalni rad kao osnovna ustanova u sistemu socijalne zaštite je prva ustanova kojoj se pojedinac odnosno porodica koja se nalazi u stanju socijalne potrebe obrati, rekao je direktor Centra za socijlani rad Momir Borić i dodao da svaki problem podrazumeva integralni pristup u zajednici, odnosno multisektorski i multidisciplinaran što uključuje sve relevantne subjekte u jednoj lokalnoj zajednici. Ukoliko je međusektorska saradnja uspešna, kaže direktor kragujevačkog Centra, utoliko smo i mi kao institucija uspešni u rešavanju problema. Prema rečima direktora veliku ulogu u svemu ima civilni sektor i on smatra da je do sada ta saradnja veoma uspešna ali da ima prostora da se podigne na još viši nivo.

O podršci lokalne samouprave u programima socijalne zaštite civilnom društvu u Kragujevcu govorila je dr Gordana Damnjanović član veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu koja je istakla da prema zvaničnim podacima na teritoriji grada Kragujevca živi oko 1,5 hiljada pripadnika romske nacionalne manjine, a da je prava slika mnogo veći broj te da više od 30 odsto korisnika u sistemu socijalne zaštite su pripadnici ove nacionalne manjine. Grad Kragujevac, za potrebe građana uključujući i Rome u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite izdvaja ne tako mala sredstva. Kada govorimo o programima i stalno otvorenim projektiima koji su vezani za oblast zdravstvene i socijalne zaštite govorimo o sumi od 14,5 miliona dinara koji se izdvajaju za udruženja i civilni sektor koji deluje u ovoj oblasti, rekla je doktorka Damnjanović.

Civilna udruženja i organizacije svojom delatnošću pripadaju sektoru vanprivrede i prema rečima prof. dr Nedeljka Manojlovića, projekti i programi romskih udruženja imaju veoma dobro urađen lokalni akcioni plan. U toku prošle godine za takve projekte Kragujevac je izdvojio više od 2,5 miliona dinara dok je budžet za ovu godinu restriktivan i to ne samo u oblasti obrazovanja, rekao je prof. dr Manojlović i najavio otvaranje stalnog konkursa za projekte romskih udruženja od 1. februara ove godine, dok će od 1. marta biti otvoren javni konurs za projekte za narednu, 2018. godinu.

Projektom “Podrška romskoj zajednici u korišćenju usluga sistema socijalne zaštite“ obuhvaćene su četiri lokalne zajednice Kostolac, Jagodina, Bela Palanka i Kragujevac, a na okruglim stolovima učesnici su predstavnici lokalnih samouprava, centara za socijalni rad, filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, školske uprave, škole, predstavnici civilnog sektora kao i romske zajednice.     

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu