NOVE KLINIKE U SRBIJI: Pacijenti će kraće ležati, vreme čekanja na operacije biće 5,6 dana - iKragujevac


Vesti

TEK izgradnjom četiri nova klinička centra - u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu - naše zdravstvo moći će da uhvati korak sa svetskim trendom u medicini. To podrazumeva što bolji kvalitet lečenja uz što manje troškove, i veće oslanjanje na ambulantno zbrinjavanje pacijenata i dnevne bolnice. Moći će da se uradi više pregleda i operacija, razvijaće se jednodnevna, ambulantna hirurgija, a bolji uslovi smeštaja pacijenata podići će kvalitet nege, što bi trebalo da uslovi kraće ležanje u bolnicama. Sada pacijenti u njima u proseku provode 8,5 dana, a cilj je da se to vreme, uz bržu dijagnostiku, i kraće čekanje na operacije svede na 6,5 dana. To automatski smanjuje i troškove lečenja.

Novi koncept medicine prvi će moći da primeni KC Niš, čija izgradnja je u završnoj fazi. Korisna površina dobijena rekonstrukcijom i izgradnjom novog objekta ovog Kliničkog centra je 48.000 kvadrata, u kojima će biti smešteno 15 operacionih sala i dva urgentna centra, a tu će se nalaziti i Radioterapija, Odsek za radiologiju, Centar za operacije i operativnu intenzivnu negu...

U Kliničkom centru Srbije u Beogradu, koji se prostire na 20 hektara u 50 objekata, sa sadašnjih 3.500 postelja, rekonstrukcijom će biti obuhvaćeno ukupno 185.000 kvadratnih metara. Definitivno će se graditi dve kule, uz onu započete još 1974. i nikad završenu, još jedna. To će obezbediti 112.200 kvadratnih metara zatvorenog prostora za zdravstvene aktivnosti, uključujući prateće sadržaje i tehničke prostorije: 930 bolničkih kreveta, 200 kreveta intenzivne nege, 30 operacionih sala, 72 kreveta dnevne bolnice, centralizovano odeljenje za angiografiju, urgentni centar, centralizovano odeljenje za dijagnostiku i druge sadržaje.

U planu je da se prvo zida nova kula i kad ona bude završena u nju bi se preselile sve službe koje su sad smeštene u staroj kuli, u kojoj se od ukupno 106.680 kvadrata, koristi samo 35.200. Zatim bi na njoj prvo trebalo ojačati temelje, a onda napokon završiti kompletnu zgradu.

Izgradnja KC Kragujevac, koštaće 29 miliona evra, a opremanje još 15. Radovi, najavljeno je, počinju u septembru.

- To će nam omogućiti da sa povećanim prijemom lekara i tehničara uvedemo i specijalističke metode i procedure, koje u ovom trenutku ne radimo - kaže za dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac. - To se pre svega odnosi na oblasti hirurgije, urologije, neurohirurgije, kardiologije drugačiji. Koncept novog centra pod jednim krovom sa toplim vezama do postojećih zgrada, omogućiće i razdvajanje puteva hospitalnih i ambulantnih pacijenata, što je sa aspekta savremene medicine izuzetno važno. Novi centar trebalo bi da bude završen za dve do tri godine, ali, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja mi već ove godine očekujemo kadrovsko pojačanje i zapošljavanje još lekara i medicinskih tehničara.

Izgradnja KC Kragujevac planirana je u dve faze: u prvoj treba da se gradi savremeni hirurški blok, gde će objedinjeno funkcionisati Urgentni centar i sve internističke i hirurške grane.

U KC Vojvodine, koji je u okviru planirane rekonstrukcije, pre nekoliko godina dobio novi, savremeni Urgentni centar, radovi bi, kako je najavio premijer Aleksandar Vučić trebalo da počnu u aprilu, a izgradnja i opremanje će koštati 47,6 miliona evra.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu