Godišnje bacamo 20.000 dinara, a da toga nismo ni svesni - iKragujevac


Vesti

Namirnice koje proglasimo otpadom mogu da nahrane sve gladne na svetu.

Ukoliko biste počeli da zamrzavate hranu, umesto što je bacate, godišnje biste uštedeli 20.000 dinara. Oko trećine proizvedene hrane na kraju ode na otpad, a prema nekim podacima, svaka osoba u Srbiji godišnje baci 35 kilograma hrane vredne upravo 20.000.

Procenjuje se da hrana koja se baci u celom svetu u toku jedne godine može nahraniti sve gladne u svetu sledeće tri godineProizvođači koji snabdevaju hipermarkete prednjače u bacanju voća i povrća, šaljući na otpad onu hranu koja ne zadovoljava potrebe velikih radnji. Bacaju se i mlečni proizvodi i žitarice, dok se meso najmanje baca.

Ovakav odnos prema hrani, osim velike finansijske štete, izaziva i veliki broj posledica po životnu sredinu. Bacanje hrane povećava emisiju gasova staklene bašte, smanjenje količine pitke vode, povećanje potreba za odlaganje otpada.

Veliki broj građana često baca hranu koja je i dalje bezbedna za jelo i piće. Potrošači često ne znaju da se oznaka “najbolje upotrebiti do” odnosi na kvalitet proizvoda, a ne na njegovu ispravnost i bezbednost, te se može koristiti i kada istekne taj rok.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu