BRAVO: I đaci pomažu obnovu pedijatrijske klinike - iKragujevac


Vesti

Započeta je prva temeljna rekonstrukcija od izgradnje 1964. godine. Klinika će konačno dobiti i teretni lift za brži i lakši transport pacijenata do odeljenja.

Odlukom Ministarstva zdravlja nedavno je započeto sređivanje mokrih čvorova i drugih dotrajalih instalacija. Međutim, lekari i ostalo osoblje Pedijatrijske klinike, uz pomoć đaka, studenata, privrednika i drugih donatora odlučili su da se zdravstvena ustanova za visokospecijalističku zdravstvenu negu dece kompletno renovira. Započeta je prva, temeljna rekonstrukcija od njene izgradnje 1964. godine. Klinika će, po svemu sudeći, konačno dobiti i teretni lift za brži i lakši transport pacijenata do odeljenja.

- Svi se kunu da sve treba podrediti deci, posebno obezbediti najbolje uslove za njihovo lečenje, ali to, bar ovde, dosad nije bio slučaj. Radi se u vrlo teškim uslovima - pojašnjava dr Jasmina Knežević, direktorka klinike, navodeći da osim ruiniranih kupatila i toaleta, nedostaju i novi prozori, vrata i druga stolarija, a zatim i krečenje, pa novi nameštaj i drugi inventar.

- Naročito zimi duva na sve strane. Propali su i podovi. Klinički centar je izdvojio deo novca za popravku podova, a uz pomoć ljudi dobre volje očekujemo da će i svi ostali poslovi biti završeni. Naša deca zaslužuju da se leče u znatno boljim uslovima i u tome ćemo, verujem, i uspeti zahvaljujući brojnim donatorima - kaže dr Knežević.

Akciju su među prvima podržali đaci Prve kragujevačke gimnazije, koji su uz pomoć sportista organizovali prikupljanje novca za rekonstrukciju Pedijatrijske klinike. Priključili su im se studenti Fakulteta medicinskih nauka, u saradnji sa fudbalerom Nemanjom Pejčinovićem, koji igra za moskovsku "Lokomotivu". Potom, ovdašnji privrednici su organizovali već jedno donatorsko veče, a biće ih još. Valja istaći da je za kompletno renoviranje oko 2.000 bolničkih kvadrata potrebno oko 150.000 evra.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu