Ambasada Švedske pokrenula projekat #FirstGeneration u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Kampanju #FirstGeneration pokrenulo je Ministarstvo spoljnih poslova Švedske na osnovu agende Ujedinjenih nacija o stvaranju održive i pravične budućnosti kroz 17 zajedničkih ciljeva. 

U svojoj želji da bude jedna od vodećih zemalja u ostvarivanju ovih ciljeva, Vlada Švedske je odlučila da pokrene ovu komunikacionu kampanju sa ciljem da inspiriše ljude širom sveta da se zalažu za ostvarivanje ciljeva UN-a za održivi razvoj.

Glavna poruka ove kampanje glasi: „Mi smo prva generacija koja ima priliku da preokrene trendove negativnog razvoja u svetu. Skoro polovina svetske populacije je mlađa od 25 godina. Ključ održive budućnosti biće određen našom sposobnošću da transformišemo znanja u nova rešenja angažovanjem mladih đaka i studenata. Moramo da pređemo sa reči na dela. #FirstGeneration će pomoći novim i mlađim ciljnim grupama da preuzmu izazove koji su povezani sa agendom o održivosti“.

Mladi su imali priliku da ambasadora pitaju sve što ih zanima. Tako su pitanja poput: Kako rešiti problem vršnjačkog nasilja? Da li ste Vi lično angažovani na ostvarenju ljudskih prava? Da li su svi građani Švedske zadovoljni životom? Kako Švedska može pomoći Srbiji na polju ljudskih prava i sloboda? bila teme otvorenog razgovora između ambasadora i učenika.

Na pitanje jedne od učenica da li zaista veruje u #FirstGeneration ambasador je odgovorio: „Verujem da ovakvi projekti doprinose širenju svesti o tome da je obrazovanje veoma bitno za razvoj svakog mladog čoveka.

Obrazovanjem se šire vidici i stiče razumevanje za mnoge pojave u svetu. Kada bi ljudi više razumeli jedni druge, bilo bi manje nasilja i drugih negativnih pojava.“

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu