Stiže nam VELIKI BOŽIĆNI POST: Ribe ima dovoljno, evo i koliko koštaju! - iKragujevac


Vesti

Bliži se Božićni post u okviru kog je riba neizostavni deo trpeze, a ona se u Srbiji, u svežem stanju može kupiti po ceni od 180 do 1.700 dinara po kilogramu u zavisnosti od vrste.

Najpovoljniji je tolstolobik za koji je potrebno izdvojiti minimum 180 dinara po kilogramu. Pangazius košta 300, skuša od 280 dinara po kilogramu, oslić – 450 dinara. Šaran se može kupuiti po ceni od 390 dinara po kilogramu pa naviše. Pastrmka košta 500 dinara. Za kilogram orade potrebno je izdvojiti 1.200, lososa – 1.500 a filete lososa 1.500. Som je 900 a brancin 1.100 dinara po kilogramu.

Najbolje je da ribu kupujete u ribnjacima ili ribarnicama i prilikom kupovine vodite računa o njenom izgledu i mirisu.
Riba je sveža i možete da je pazarite ako ima prijatan miris, bistre i izbuljene oči, vlažne i crvene škrge, i ako joj je koža vlažna, neoštećena i metalnog sjaja. Takođe, siguran znak da je riba sveža je i ako je kojoj je krljušt pripijena uz telo, ako je sluzava i klizi niz ruku, a meso joj je čvrsto.

Sa druge strame, neugodan oštra miris na trulež znak je da je riba pokvarena. Na to ukazuju i mutne i upale oči, krljušt koja otpada, popucala i nabrekla koža, bez sjaja…

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu