DOBRA VEST: Još 23 inovativna leka o trošku države - iKragujevac


Vesti

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje od danas počinje potpisivanje posebnih ugovora sa 11 farmaceutskih kompanija, čime će se stvoriti uslovi da 18 lekova za odrasle i još pet za decu bude dostupno o trošku države.

Poslednjih pet godina na listu nije stavljen nijedan inovativni lek, podseća RTS i navodi da je za stavljanje tih lekova na listu izdvojeno je skoro milijardu dinara, a odluku o prvoj grupi prioritetnih lekova donela je Lekarska komisija.

Nadležni najavljuju da će u narednom periodu inovativni lekovi kontinuirano biti dodavani na pozitivnu listu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je nedavno da će zasedati Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji treba da donese odluku o potpisivanju ugovora sa proizvođačima lekova, kako bi inovativni lekovi bili stavljeni na listu. Lončar je podsetio da inovativni lekovi nisu stavljani na pozitivnu listu poslednjih pet ili šest godina, a da je za te svrhe izdvojen novac prošle, a i ove godine.

Ministar je u izjavi novinarima pojasnio da se radi o novim lekovima koji se već primenjuju u zemljama EU i u zemljama u okruženju.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu