NEVEROVATAN PODATAK: Građani Kragujevca godišnje uzmu do 5 miliona evra samo po osnovu kirije STUDENTIMA - iKragujevac


Vesti

Danas između 7000 i 12000 hiljada studenata Univerziteta u Kraguejvcu, prinuđena su da pronađu privatni smeštaj.

U Studentskom domu ima mesta tek za 634 visokoškolca, pa su ostali preušteni na milost i nemilost gazdaricama. Prema grubim računicama, samo za kiriju građani Kragujevca od studenata godišnje uzmu oko pet miliona evra. Iznajmljivanje kreveta za studenta ne računajući ostale troškove je oko 80 evra. Garsonjera se izdaje za 200 evra.

Sestra, koja je u srednjoj školi, i ja živimo zajedno, a dažbine su prilično velike. Roditelji nam sa sela šalju sve što treba, pa spremamo hranu. Mesto u studentskom domu je privilegija - kaže studentkinja Visoke tehničke škole Dragana Jevtić (19), koja je u Kragujevac došla iz Oparića.

Dijana Radinović, student na Visokoj tehničkoj školi u Kragujevcu, stan plaća oko 150 evra, i živi sa cimerom. Svako ima svoju sobu.

- Hrana nam je najveći problem jer niko ne voli da kuva. Zasad smo se bazirali na učenje, ali ako se ovako nastavi, krenućemo u menzu jer smo čuli da je hrana izuzetna - kaže Dijana.

Aleksandar Savić iz Smederevske Palanke, student Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, živi sa cimerkom u stanu koji plaćaju zajedno 170 evra mesečno. Za režije izdvajaju još oko 8.000 dinara.

Da je postoji velika konkurencija za smeštaj u domu, ističe i direktor Studentskog centra Kragujevac Mlađan Dimitrijević.

- U planu je da se izgradi još jedan paviljon, odobrena su sredstva iz kredita evropskih fondova, ali posao još uvek nije završen. Tu treba da bude mesta za još 160 visokoškolaca, a gradnja će koštati 120 miliona dinara. Potrebno je da se izabere najpovoljniji izvođač radova, i da se tender sprovede kako treba, kaže Mlađan Dimitrijević.

Cene u Studentskom domu (mesečni izdaci):

Krevet u sobi I kategorije 1.860 dinara
Krevet u sobi II kategorije 1.430 dinara
Hrana u studentskoj menzi (tri obroka) 5.130 dinara
Doručak 40 dinara,ručak 103 dinara,večera 86 dinara

 

Izvor:Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu