Počinju “Šumadijske zimske igre 2016“- “Sureću se sela Šumadije“ - iKragujevac


Vesti

Posle dvogodišnje pauze, ove zime ponovo će biti organizovane “Šumadijske zimske igre 2016“ pod sloganom “Sureću se sela Šumadije“. Organizator je Agencija za marketing “VA“, a pokrovitelj grad Kragujevac.

Tim povodom, danas je u zgradi Grada održano javno žrebanje ekipa koje će se nadmetati. Ovogodišnje igre će startovati malo ranije, 4. novembra, kada će biti organizovan prvi kvalifikacioni susret. U kvalifikacijama će se nadmetati ekipe iz 12 sela. Žrebanjem je odlučeno da će se 4. novembra susresti sela Kutlovo koje će biti domaćin susreta, Cvetojevac i Velike Pčelice, 11. novembra Grošnica koja će biti domaćin susreta, Dobrača i Poskurice, 18. novembra Čumić kao domaćin susreta, Dragobraća i Resnik i 25. novembra Ramaća kao domaćin, Donja Sabanta i Novi Milanovac. Veliko finale biće održano 25. decembra.

Žrebanju je prisustvovao Nikola Paunović, načelnik Odeljenja za poljoprivredu i vodoregulaciju koji je istakao da su Šumadijske zimske igre prilika da se uz podršku grada, tokom zimskih meseci ponovo ožive šumadijska sela, istakavši da ovakva manifestacija zaslužuje podršku i kontinuitet.

Posle pauze od skoro dve godine, imali smo vremena da ovu priču ne samo obnovimo nego i nadogradimo. Prioritet nam je promovisanje kulturnog nasleđa kroz one zanimljive igre koje su i ranije bile aktuelne. Ukupno ih ima šest, četiri stare - pletenje, krunjenje kukuruza, kviz znanja iz istorije, geografije i poljoprivrede, pikado i dve nove igre, to su slagalica gde su motivi koji se slažu iz Šumadije i “ubaci čep u čašu“, jedna stara kafanska igra, da malo opustimo atmosferu - kaže Aleksandra Božović, direktor Agencije za marketing “VA“, organizator “Šumadijskih zimskih igara“. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu