Kragujevčani otišli iz GRADA u SELO: Bolje se živi od koza nego od kulture - iKragujevac


Vesti

Mladi bračni par iz Kragujevca, Vladimir Đorđević i Sanja Todorović - dramski pisac i pejzažni arhitekta, dugo su razmišljali da li da se zarad posla isele u inostranstvo ili da odu na selo. Odlučili su se da ožive dedovinu u Pajazitovu nadomak grada i počeli da gaje koze.

Vladimir i Sanja poznaju se još iz osnovne škole: Vladimir je dramski pisac - njegovih tridesetak drama izvodi se na pozornicama širom Srbije, a Sanja je kao pejzažni arhitekta deset godina radila u Africi. Kada se vratila u rodni Kragujevac, ponovo se srela sa
Vladimirom i - rodila se ljubav.
Iz solitera u centru grada odlaze na imanje Vladimirovog dede, kupuju 20 francuskih alpino koza i prave sir. Cilj im je da zarađuju od prodaje mleka, sira i surutke.

"Vagali smo šta da radimo", kaže Vladimir. "Od kulture ovde teško može da se živi. Istovremeno smo stalno bili pod stresom. Rešenje smo našli na dedinom imanju sa kućom, štalom i šest hektara zemlje. Imamo slične poglede na život, pa smo tako došli da ovde
počnemo novi život i posao."

Koze pasu livadsko bilje, piju izvorsku vodu i za njihovu ishranu ne koriste industrijsku hranu. Za kilogram kozijeg sira potrebno je 8 litara mleka, a njihov cilj je da imaju stado koje bi im obezbedilo 120 litara mleka dnevno. Međutim, za kupovinu koza nemaju dovoljno novca a kapaciteta ima za još tridesetak životinja.

"Nikada nisam imala dodira sa selom, a još manje sa pravljenjem kozjeg sira", kaže Sanja, "ali, odlučila sam da se upustim u potpuno novi i drugačiji život."

Na selu nema kompromisa - ustaju u 5 ujutro ali kažu neće odustati, jer ovo je drugačiji ali bolji život od onog na koji su navikli. 

Izvor: RTS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu