SKUPO VAM JE GREJANJE? Izađite i potpišite peticiju danas! - iKragujevac


Vesti

Javno potpisivanje peticije kojom se zahteva izmena cena zakazano je za danas - petak na Trgu "kod Krsta" u Kragujevcu.

Udruženje "Kragujevački kućni savet" pokrenulo je inicijativu i potpisivanje peticije za sniženje cene daljinskog grejanja u centru Šumadije.

U ovoj asocijaciji skupština stanara tvrde da jeftiniji energenti uštede u poslovanju (od 40 posto) i smanjenje zaposlenih u preduzeću Energetika, koje toplotnom energijom snabdeva više od 20.000 stanova, ustanova i privrednih objekata u Kragujevcu, omogućava pojeftinjenje toplotne energije, i to za svih 25 odsto.

Iz Energetike, međutim, kako prenose lokalni mediji, poručuju da nema osnova za korekciju i da je potrebno da se cena daljinskog grejanja u Kragujevcu uskladi sa važećom uredbom nadležnih. Podsećaju, pritom, da cena grejanja zavisi od cene uglja, mazuta, prirodnog gasa i električne energije, koji čine glavni trošak u proizvodnji i dodaju da trenutno nije ispunjen osnovni uslov za pojeftinjenje. Nadležni u Energetici navode i da će novac ostvaren uštedama i dobrim ovogodišnjim poslovanjem biti iskorišćen za pokriće gubitaka iz ranijih godina, na šta im predstavnici "Kragujevačkog kućnog saveta" uzvraćaju da za velike dugove tog preduzeća treba da odgovaraju nadležni, a ne građani koji zbog toga plaćaju astronomsku cenu grejanja.

Uprkos obrazloženjima iz Energetike, "Kragujevački kućni savet" ne odustaje od svog zahteva. Naprotiv, to udruženje već prikuplja potpise podrške inicijativa za smanjenje cene grejanja koja je u međuvremenu prosleđena Gradskom veću. Javno potpisivanje peticije kojom se zahteva pojeftinjenje toplotne energije zakazano je za petak (u 10 sati) na Trgu "kod Krsta".

Cena centralnog grejanja u Kragujevcu nije se menjala od 2013, i iznosi 84,14 dinara po kvadratnom mestu stambenog prostora. U gradskoj upravi kažu da će, povodom inicijative "Kragujevačkog kućnog saveza, ali i zahteva Energetike za usklađivanje cene toplotne energije, biti formiran stručni radni tim koji će svoj zaključak proslediti Gradskom veću na razmatranje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu