Kragujevac: Smanjiti članarinu u Privrednoj komori - iKragujevac


Vesti

Od 6. septembra privrednicima će biti dostupna dokumenata nepohodna u svakodnevnom poslovanju putem digitalne platforme PKS i regionalnih privrednih komora.

Skupština Regionalne privredne komore Kragujevac donela je odluku o pripajanju PKS, što je, kako je rečeno, prvi značajan korak ka daljoj integraciji u jedinstveni komorski sistem Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je u Kragujevcu da PKS radi na tome da "radikalno" smanji iznos članarine za privrednike. On je rekao novinarima da privrednik iz Kragujevca ili Leskovca više neće morati da dolazi u Beograd već će prema novom jedinstvenom komorskom sistemu neophodna dokumenta pribavljati u svojim regionalnom privrednim komorama.

"Od 1. januara 2017. godine stupa na snagu obavezno članstvo, a to je moguće uraditi jedino ako se radikalno smanje doprinosi", rekao je Čadež i najavio da će Komora svoje predloge predstaviti u septembru.

Prema njegovim rečima, PKS želi da finansiranje od članarine bude samo 20 odsto, a ostali prihodi kroz usluge koje pruža privredi. Čadež je kazao da je važno da će se članarina za svakog privrednika, i za malog i za velikog, plaćati na jednom mestu.

"U dosadašnjem sistemu sa 16 nezavisnih komora, imali smo situaciju da privrednik iz Vojvodine, plaća članarinu Komori Srbije i Vojvodine, Regionalnoj komori Novog Sada. Ubuduće će se taj trošak smanjiti", rekao je Čadež.

PKS godišnje izdaje oko 200.000 dokumenata, među kojima su potvrde o poreklu robe, učestvovanju na tenderu, izvozno-uvozna dokumenta i sertifikati.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu