Sama sebi "OTVORILA" radno mesto sa 20.000 EVRA - iKragujevac


Vesti

Emina Vujić, iz gružanskog kraja, čitavu deceniju nije mogla da se zaposli, pa je zato odlučila da sama sebi "napravi" radno mesto i zasadila borovnice kojima se posvetila kao bilo kojem drugom poslu u gradu.

Emina Vujović, iz sela Pajsijević, kod Kragujevca, dugo je čekala na radno mesto ekonomskog tehničara. Nakon 10 godina odlučila je da se zaposli na zemlji na kojoj i živi. Sa suprugom i decom je pre dve godine, na parceli svojih roditelja, zasadila borovnice i tako sebi obezbedila posao na selu, iako je odrasla u stanu.

Sada, ona na parceli, površine 55 ari, brine o 1.200 sadnica ovog bobičastog voća, koje nije uobičajeno na području Gruže. Pošto je u ovom kraju jedina koja gaji borovnicu, Emina mora da uči iz sopstvenih grešaka. Za to voće se odlučila najpre zbog njegove visoke cene, ali i zbog predviđanja da će i u narednim godinama, kada njen zasad dostigne pun rod, borovnica biti na ceni.
Investicija nije mala! Preko 20.000 evra koštalo ih je Eminino novo radno mesto. Ona očekuje da će se za 3 godine uloženo isplatiti. Prinos je ove godine bio oko 700 g po biljci, a kada zasad uđe u 5. godinu, trebali bi da beru i do 5 kg po žbunu. "Moja ideja je bila da kada već ulažemo toliki novac, da to ne bude ništa kratkoročno, nego da koristi i sledećoj generaciji, odnosno našim sinovima koji već sada aktivno učestvuju u uzgoju borovnice, nakon školskih obaveza. Računamo na to da će i oni zarađivati sa ove parcele", kaže Emina.
 

 

 

 

 

Izvor: AgroKlub.rs, B.Nenković

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu