Proizvodnja u Fijatu pala na četvrtinu kapaciteta - iKragujevac


Vesti

Nakon tradicionalnog tronedeljnog kolektivnog godišnjeg odmora, u kompaniji Fijat Krajsler automobili danas će biti nastavljena proizvodnja.

Danas će, kao i u svim ostalim Fijatovim fabrikama širom sveta, proizvodnja ponovo biti pokrenuta i u pogonima glavnih kooperanata FCA Srbija (Manjeti mareli, DŽonson kontrol, Sidžit, PMC i HTL), lociranim u industrijskoj zoni u kragujevačkom naselju Grošnica.

Rad kreće u dve smene, nakon što je Fijat zbog smanjene potražnje za modelom "500L" otpustio više stotina radnika. Otuda će, umesto doskorašnjih oko 650, sa proizvodnih linija i montažnih traka ubuduće silaziti oko 400 automobila dnevno.

Očekuje se da će ove godine u kragujevačkoj fabrici biti proizvedeno nekih 70-ak hiljada "fijata 500L", čime će biti iskorišćena tek jedna četvrtina projektovanih kapaciteta kompanije FCA Srbija. Odluka o ukidanju jedne od tri proizvodne smene i otpuštanju radnika doneta je zbog pada plasmana, pre svega na američkom tržištu.

Suvlasnici kragujevačke fabrike, Fijat Krajsler grupacija i Vlada Srbije, još uvek, mesec i po dana po okončanju izjašnjavanja radnika o dobrovoljnom odlasku, nisu zvanično saopštili koliko je kragujevačkih automobildžija, tokom prošlog meseca, uz otpremnine koje su se, u zavisnosti od godina staža, kretale od 4.800 do 12.000 evra, napustilo svoja radna mesta.

Na osnovu informacije da je u FCA Srbija ostalo onoliko zaposlenih koliko je bilo predviđeno ugovorom sa Vladom Srbije o formiranju zajedničke kompanije (2.433), a da je to prošlog meseca u toj firmi bilo angažovano oko 3.200 trudbenika, procenjuje se da je iz fabrike automobila otišlo između 700 i 750 radnika. Iz kooperantskih firmi je, opet prema nezvaničnim podacima, otišlo 300 do 400 radnika. Ukupno, nešto više od 1.000 ljudi. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu