Opravdana ili neopravdana bolovanja - iKragujevac


Vesti

Ove godine, više građana odsustvovalo je sa posla zbog bolesti, u odnosu na prethodnu, kažu u Domu zdravlja u Kragujevcu.

Ovaj trend je u zatišju tokom letnjih odmora. Sve više firmi traži i mišljenje lekarskih komisija Republičkog Fonda za zdravstvenu zaštitu oko opravdanosti bolovanja svojih radnika. Za prvih 6 meseci ove godine, oko 150 hiljada građana Srbije zbog bolesti je izašlo na lekarsku komisiju što je povećanje za oko 5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ovaj trend je i u Kragujevcu, što se tiče bolovanja dužih od 30 dana, potvrđuju u Domu zdravlja u Kragujevcu. Najčeće zbog trudničkog ili porodiljskog, ali i zbog raznih povreda, ili psihijatrijskih problema. Da li su sva bolovanja koja potvrđuje izabrani lekar i to na kraći period i opravdana ili zaposleni koriste ovu mogućnost da nešto dodatno zarade ili se odmore nije poznato. Ove godine nijedan lekar u Kragujevcu nije kažnjen zbog izdavanja lažnih bolovanja.

Kompanije i preduzeća sve više se obraćaju Fondu zdravstvenog osiguranja da provere da li je bilo zloupotreba. Prema nacrtu izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju, koje su objavili nacionalni mediji, izabrani lekar moći će da otvori bolovanje zaposlenima do 60 dana, a do sada je bilo 30, kako bi se rasteretile i lekarske komisije Fonda za zdravstveno osiguranje, ali i onemogućile zloupotrebe u toj oblasti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu