Protest vozača i tehničara Hitne pomoći - iKragujevac


Vesti

Državna revizorska institucija naložila smanjenje koeficijenata vozačima i tehničarima kragujevačke Hitne pomoći. Zaposleni negoduju tvrdeći da je to zlonamerno i proizvoljno tumačenje Zakona.

Vozači i medicinski tehničari kragujevacke Hitne pomoći protestovali su ispred Skupštine grada i Filijale zdravstvenog osiguranja zbog naloga državnog revizora da im se smanje dosadašnji koeficijenti, a time i zarade. Državna revizorska institucija, koja je kontrolisala rad te ustanove krajem prošle godine, utvrdila je da su koeficijenti zaposlenih u suprotnosti sa uredbom Vlade i, još u martu, naložila njihovo umanjenje.

Po mišljenju zaposlenih, to je zlonamerno i proizvoljno tumačenje Zakona, koje se, kako tvrde, nameće samo kragujevačkoj Hitnoj pomoći, dok zaposleni u Beogradu, Novom Sadu i Nišu ne podležu toj obavezi. Vozači i tehničari ističu da će promena koeficijanata uticati i na promenu njihovih radnih zaduženja, tako da vozači više neće moći da na terenu pomažu lekarima, a medicinski tehničari neće učestvovati u reanimaciji pacijenata. U Uredbi za tehničare sa četvrtim stepenom piše da učestvuju i pružaju hitnu medicinsku pomoć, a mere reanimacije su deo hitne medicinske pomoći. Kragujevački Zavod se prvi našao na udaru revizora, a kontrola se trenutno obavlja u beogradskoj Hitnoj pomoći.

Aleksandar Kličković, direktor kragujevačke Hitne pomoći, navodi da direktori i sindikati četiri zavoda, u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, traže da se hitno izmeni uredba i da se priznaju postojeći koeficijenti, na šta saglasnost treba da da Vlada Srbije. Iz sindikata poručuju da, ukoliko im umanje koeficijenti, Kragujevac neće imati službu Hitne pomoći kao do sada.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu