OPREZ: Vodite računa na bezbednost na kupalištima - iKragujevac


Vesti

Posle jučerašnjeg tragičnog događaja, kada se na jezeru u Šumaricama udavio desetogodišnji dečak, nadležni iz sportskog centra Park, apeluju na roditelje da vode računa o kretanju maloletne dece.

Pored toga, otvara se pitanje kako osigurati bezbednost na ovom javnom kupalištu, gde i kako važi zabrana kupanja za neplivače, ni redovna ni komunalna policija, nemaju obavezu da nadziru ovo kupalište, a spasilačka služba ne može sama da se izbori sa tim problemom.

Očevici, odnosno spasioci koji su utopljenog dvanaestogodišnjeg dečaka viđali prethodnog dana na jezeru u Šumaricama kažu da je to dete najpre dolazilo sa roditeljem koji je preko Centra za socijalni rad angažovan da ispuni broj radnih sati u održavanju higijene.

Iako je nesrećno dete bilo pod nadzorom roditelja, ipak je neposredno pre nesreće na kupalište došlo samo. Spasioci na jezeru su ga u prvi mah zapazili i reagovali.

Kragujevačka javnost reaguje u smislu da je svaka priča posle tragedije suvišna. Međutim, to ne znači, da ne treba otvoreno skrenuti pažnju na uzroke koji su doveli do još jedne nesreće na Šumaričkom jezeru.

Od nadležnih iz sportskog centra Park, saznajemo da se na ovom mestu bore sa nepremostivim problemima. To javno kupalište posećuju ne samo opušteni građani, već i alkoholisani i bahati posetioci.

U takvoj situaciji, nadležnost za održavanje javnog reda i mira ne postoji, jer ni komunalna, ni redovna policija ne nadgledaju jezero u Šumaricama.

Jedina javna služba koja besprekorno sarađuje je kragujevačka hitna pomoć.

Poslednjih par godina, zbog često pogoršanog kvaliteta vode na Šumaričkom jezeru, kažu nadležni iz sportskog centra Park i nema prevelikih gužvi, koje su inače nekada bile svakodnevna pojava.

Malobrojni kupači provode vreme na ovom kupalištu gde je inače, prema rezultatima analize Instituta za javno zdravlje voda ponovo proglašena trećom kategorijom odnosno fizičko hemijski i mikrobilološki ispravnom za kupanje.

Pored apela da građani na jezeru vode računa i o svojoj, i bezbednosti dece, iz ovog preduzeća podsećaju da na gradskim bazenima radi besplatna škola za neplivače, ali je ipak pitanje koliko su siromašne porodice informisane o tome. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu