Krenula kontrola ispravnosti namirnica na kragujevačkim pijacama - iKragujevac


Vesti

Analize, ispravnosti namirnica koje se prodaju na pijacama u periodu od juna do decembra radiće Institut za javno zdravlje u Kragujevcu.

Redovne analize poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju na kragujevačkim pijacama podrazumevaju kontrolu ispravnosti životnih namirnica na prisustvo teških metala, mikrobiloške analize i prisustvo pesticida. U tu svrhu iz gradske kase je izdvojeno oko 500 hiljada dinara

Analize ispravnosti i kvaliteta proizvoda koji se prodaju na pijacama u okviru "Gradskih tržnica" predviđene su i godišnjim planom tog javnog komunalnog preduzeća, posebno u periodu od juna do decembra.

Ova ispitivanja donose višesturku korist. Potrošači su bezbedniji prilikom kupovine, dok poljoprivredni proizvođači moraju da drže nivo kvaliteta svoje proizvodnje, jer se ne zna kada će i gde da se rade analize.

Proizvođačima za koje se utvrdi da prodaju neispravne namirnice zabranjuje se dalja prodaja na gradskim tržnicama, sve dok kontrola ne pokaže da su njihovi proizvodi zdravstveno ispravni i određenog kvaliteta.

Grad Kragujevac je i ranije podržavao ovu akciju, izdvajajući novac iz Agrarnog budžeta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu