Problemi prilikom upisa: Odlikaši ostali ispod crte - iKragujevac


Vesti

Nezadovoljstvo zbog neupisanih učenika u Prvu kragujevačku gimnaziju.

Iako odlični đaci, nekoliko učenika koji su konkurisali za smer informatike, odnosno specijalizovano odeljenje za nadarene đake u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, ostali su "ispod crte". Problem je nastao zbog izmenjenog pravilnika o uslovima upisa, a obaveštenje o tome stiglo je nekoliko dana posle prijemnog ispita za ovaj smer.

Prema rečima Katarine Radovanović, majke jednog đaka koji je ostao "ispod crte", tim izmenama đacima koji su konkurisali za oba smera, matematički i informatički, posle prijemnog ispita duplirani su bodovi.

- Oni koji su, kao moje dete, konkurisali samo za računarsku gimnaziju, na to nisu imali pravo. Zato su ovi učenici dovedeni u neravnopravan položaj. Prijemni ispit za prvi razred računarske gimnazije održan je 5. juna. O tim izmenama nismo znali, niti nas je neko obavestio iz Prve gimnazije - kaže Katarina Radovanović.

Kako pojašnjavaju u ovdašnjoj školskoj upravi, 11. juna, šest dana posle polaganja prijemnog ispita za specijalizovano odeljenje informatike, u "Službenom glasniku" objavljena je izmena Pravilnika o upisu đaka u srednje škole.

Tu je stajalo da se učenicima koji su polagali prijemni za matematičko odeljenje, a žele na informatiku, dupliraju bodovi. Tako su oni "potisli" one koji su konkurisali (samo) za informatiku.

- O tim problemima sam saznao od roditelja ovih učenika. Njihove žalbe prosledio sam Republičkoj upisnoj komisiji i očekujemo odgovor - rekao nam je juče Goran Joksimović, načelnik ŠU u Kragujevcu.

Direktorka Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković kaže da ni oni nisu znali o izmenama pravilnika, pa nisu ni mogli u to vreme da obaveste đake. Saznali su tek kada je to objavljeno u prosvetnom glasniku.

- Očekujemo pomoć Ministarstva prosvete, te da će deca koja su neopravdano ostala "ispod crte" moći da upišu željeni smer - ističu roditelji ovih đaka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu