NEVEROVATNO: Veliki broj Kragujevčana ne reklamira neispravan proizvod - iKragujevac


Vesti

Procenat potrošača koji ne znaju svoja prava, poput roka u kom mogu uložiti reklamaciju i očekivati odgovor trgovca, i dalje je visok, a čak 7,0 odsto njih ne bi učinili ništa u slučaju da kupe neispravan proizvod, pokazala je anketa koju je sprovela Organizacija potrošača Kragujevac (OPK).

Čak 163 građana Kragujevca, ili 16 odsto od ukupno 1.021 ispitanika, nije znalo u kom roku treba da dobiju odgovor na podnetu reklamaciju, prema rezultatima ankete koju je OPK sprovedeo od 6. do 18. juna ove godine.

U saopštenju OPK se precizira da je metodom neposrednog razgovora anketirano 658 potrošača, a putem interneta 363, i konstatuje da je kod potrošača koji su odgovore slali putem interneta i e­pošte uočen viši nivo poznavanja potrošačkih prava i bolja informisanost.

Kako se dodaje, još uvek postoji nedopustivo visok procenat potrošača koji ne znaju osnovna prava, kao što je rok za odgovor trgovca ili u kom periodu mogu da ulože reklamaciju ­ budući da gotovo polovina anketiranih misli da je taj rok "duži od osam dana". Zakonski rok za reklamaciju iznosi dve godine.

Ali, to je poznato tek svakoj trećoj anketiranoj osobi, što ukazuje na potrebu stalnog informisanja potrošača.

Većina potrošača bi se prvo obratila prodavcu u slučaju reklamacije, što pokazuje značajan napredak uodnosu na prethodni period, navodi OPK, ali dodaje da, kao i uvek, postoji određen broj njih, tačnije 74 anketirana, ili 7,0 odsto, koji ne bi preduzeli ništa u zaštiti svojih prava u slučaju kupovine neispravnog proizvoda.

Prema saopštenju OPK, inače članice Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kao najveće probleme potrošača Srbije anketirani su identifikovali ­ loš kvalitet robe i visoke cene.

 

Izvor. Tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu