Sertifikati službenicima za javne nabavke u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Petoro zaposlenih u Gradskoj upravi za javne nabavke grada Kragujevca je tokom prošle godine položilo ispit za službenika za javne nabavke u Upravi za javne nabavke, a sertifikati su im svečano uručeni prošle srede, 8. juna, u Klubu poslanika u Beogradu. Ovom prilikom grad Kragujevac je posebno pohvaljen zbog načina i brzine kojom je ispoštovao preporuku koja se tiče centralizacije javnih nabavki.

 Posle Beograda, Kragujevac je druga lokalna samouprava u Srbiji koja na ovaj način sprovodi javne nabavke. Preporuka je i da se jedan broj službenika profesionalizuje za ovaj posao kako bi se na što kvalitetniji način pružala pomoć čitavom javnom sektoru.

S obzirom na to da se jedno od poglavlja za pregovore sa Evropskom unijom, poglavlje 5, odnosi upravo na javne nabavke, preporuka je da se ide na centralizaciju javnih nabavki. To je evropska praksa koja kod nas tek treba da zaživi. Prošle godine je u Kragujevcu oformljena Gradska uprava za javne nabavke. Na ovaj način se smanjuje broj postupaka koji se do sada sprovodio. Za ovu godinu je planirano 12 centralizovanih javnih nabavki. Do sada smo okončali 10 postupaka, 11. je u toku, a planiramo da u toku sledeće nedelje pokrenemo i taj poslednji koji se odnosi na nabavku energenata za škole. Do sada, od tih velikih nabavki, obavili smo nabavku kancelarijskog materijala za ceo javni sektor u gradu, nabavku goriva, električne energije, hrane za dečje ustanove itd – objašnjava Danijela Drobnjak, načelnik Gradske uprave za javne nabavke.

Ova uprava obavlja javne nabavke za sve direktne budžetske korisnike i pruža stručnu pomoć kolegama koji se u okviru gradskih ustanova bave ovim poslom. Već stižu pozivi i iz drugih opština da službenici za javne nabavke iz Kragujevca prenesu svoje iskustvo kolegama. Danijela Drobnjak objašnjava da se centralizovanim nabavkama ostvaruju velike uštede u budžetu. ušteda koje se tu ostvaruju i da se jedna grupa ljudi profesionalizuje da se time bavi kako bi pružala pomoć čitavom javnom sektoru. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu