Uručene diplome polaznicima Centra za talente - iKragujevac


Vesti

U svečanoj sali Prirodno matematičkog fakulteta, polaznicima regionalnog  Centra za talente koji su tokom ove školske godine osvojili nagrade na regionalnoj i republičkoj smotri talenata uručene su diplome.

Ove godine nagrade na regionalnoj smotri je osvojilo 40 učenika osnovnih i srednjih škola, a njih 17 i na republičkoj. Svoj talenat i interesovanje pokazali su mahom u oblasti prirodnih nauka, ali i književnsoti, stranih jezika i psihologije.

Regionalni centar za talente u Kragujevcu postoji već 17 godina. Kroz njega je prošao veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola koji čija su inateresovanja u različitim oblastima prevazilazila nastavni plan i program. Sa taletovanim učenicima u Centru radi 20 mentora. Prirodno matematičkifakultet je jedina institucija koja kontinuirano podržava rad Centra. Ustupaju svoje učionice, kabinete, a njihovi nastavnici su ujedno i mentori osnovcima i srednjoškolcima koji žele da saznaju više nego što im pruža školsko obrazovanje.

Talentovani učenici koji osvajaju nagrade na takmičenjima kažu da Regionalni centar za njih ima veliki značaj.

Andrijana Miković, učenica prvog razreda Prve kragujevačke gimnazije, već tri godine usavršava svoje znanje iz fizike uz pomoć mentora Centra za talente. Kako sama ističe i ranije se takmičila iz ovog predmeta, a nagrada na Republičkoj smotri talenata samo joj je podstrek više da nastavi da se bavi prirodnim naukama i u nastavku školovanja.

I pored velikog uspeha koji postižu učenici, Centar ove godine nije dobio finansijsku pomoć od grada, a resorno ministarstvo je pomoglo njegov rad sa svega 180 hiljada dinara.

Od ove godine podršku su dobili i od Fakulteta inženjerskih nauka, koji im je dao prostor za njihov istraživački rad, a razvoj Centra pomažu i nastavnici ove institucije.

Regionalni centar za talente osnovan je kao sastavni deo Republičkog centra, čiji je osnivač Vlada Republike Srbije.

Na današnjoj svečanosti najboljim polaznicima Regionalnog centra za talente uručene su diplome za postignute rezulatate na regionalnoj i republičkoj smotri talenata. Pojedini polaznici će svoje stečeno znanje primeniti u nastavku školovanja na odabranim fakultetima od oktobra, a njihovo mesto će zauzeti neki novi, mladi talentovani Kragujevčani, koji će moći da se oprobaju u prirodnim ili društvenim naukama već od naredne školske godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu