Daj krv – krv nas sve povezuje - iKragujevac


Vesti

Svečanim uručenjem nagrada, priznanja i zlatnika višestrukim davaocima u Skupštinskoj sali obeležen je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi koji se ove godine obeležava pod sloganom “Podeli život, daj krv - krv nas sve povezuje“. Svečanost je organizovana u saradnji sa Kliničkim centrom, Službom za transfuziju krvi i Gradskom organizacijom Crvenog krsta, u Kragujevcu.

Dobrovoljnim davaocima krvi nagrade, priznanja i zlatnike uručili su dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i dr Ljubiša Milojević, dugogodišnji volonter i član Upravnog odbora organizacije Crvenog krsta Kragujevac. Obeležavanjem 14. juna, humanim ljudima i ljudima dobre volje šalje se poruka o njihovoj veličini, humanosti i požrtvovanosti, izražava se zahvalnost, a javnosti predstavlja podizanje nivoa svesti o potrebi za krvlju i njenim produktima, jer dajući krv daruje se život.

Nagrade, priznanja i zlatnike za jubilarno davanje krvi dobilo je 22 davaoca za 50 puta datu krv, 10 davalaca za 75 puta datu krv i devet davalaca za 100 puta datu krv. Uz zahvalnost na njihovoj humanosti, dr Gordana Damnjanović je navela da je Kragujevac jedan od tri gradova Srbije kome će danas biti uručeno priznanje “Za najhumaniji grad“ na svečanosti koja se održava u Beogradu, u Crvenom krstu Srbije povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca. U Kragujevcu je u 2015. godini prikupljeno 8 426 jedinica krvi, što je 4,48% jedinica krvi na 100 stanovnika. Ranijih godina broj prikupljenih jedinica na 100 stanovnika bio je oko tri odsto, objasnila je dr Damnjanović. Grad Kragujevac podržava rad organizacije Crvenog krsta, njene aktivnosti na organizaciji akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, a podružnice i udruženja podržava sa oko dva miliona dinara na godišnjem nivou – kazala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Ove godine, saglasno novoj metodologiji Crvenog krsta za dodelu kolektivnih priznanja, prvi put su dodeljene plakete “Široko srce“ za najbolje rezultate u dobrovoljnom davalaštvu krvi u kategorijama: srednja škola, fakultet, javna preduzeća i ustanove, naseljena mesta, udruženja. Priznanja je dobitnicima uručila dr Zvezdana Lojpur, načelnica Službe za transfuziju krvi Kliničkog centra i Marija Đorđević, načelnica Odeljenja za zdravstvenu zaštitu

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu