Novi zakon će omogućiti da se "pročešlja" imovina svim tajkunima, kao i bahatim političarima. - iKragujevac


Vesti

Sve javne ličnosti moraće dobro da razmisle kako se pojavljuju u medijima. Da li će doći luksuznim automobilom, ili će staviti skupoceni sat ? Novi zakon će omogućiti "specijalcima" u poreskoj upravi da krenu da "češljaju" njihovu imovinu po osnovu zakona o poreklu imovine.

Nacrt ovog zakona je skoro gotov. On podrazumeva unakrsno ispitivanje imovine, a usmeren je na srednje i velike "igrače" - tajkune, narko-bosove, ali i političare.

Specijalni timovi Poreske uprave, u četiri regionalna odeljenja - Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac - češljaće imovinu pomenutih kroz papire i po službenoj dužnosti. Ukoliko kod nekoga uvide disbalans u načinu života i prihodima, pozvaće ga na razgovor i tražiti da im dostavi papire o poreklu imovine. Za imovinu za koju se ustanovi da nemaju dokaz, oporezivaće se sa 75 odsto.
"Međutim, nas to ne sprečava da zbog 25 odsto ne ide krivični postupak", rekao je Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, koji je pisao ovaj zakon. "Češljaćemo svakoga, bez izuzetka, i svako će morati da objasni odakle mu imovina koja ne odgovara njegovim prihodima", dodaje Ilić.
To znači da bi na razgovor mogli da budu pozvani i potpredsednik SPS Branko Ružić koji šeta "roleks" od 9.500 evra, poslanik DS-a Dragan Šutanovac, koji ima kolekciju satova u vrednosti, kako se pisalo, nekoliko desetina hiljada evra.

Pošto osoba može da kaže i da je auto od 100.000 evra nasledila od "tetke iz Brazila" ili da je novac za vilu dobila od "bogatog ujaka iz Australije", na jedinici je da te navode dalje, posebnom metodologijom, proverava sa službama iz inostranstva. Dakle, proverava se cela porodica osobe koja se češlja, a kad su posredi političari koji će biti na proveri, pod lupom će biti i najbliži stranački saradnici.
Nacrt dugo očekivanog zakona trenutno je u Ministarstvu finansija, da i oni daju svoj pečat. Kad Ministarstvo finansija vrati nacrt zakona u Ministarstvo pravde, sastaće se radna grupa da se sve utanači. Očekuje se da zakon javnosti bude obelodanjen do septembra.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu