Manje muke za dečiji dodatak - iKragujevac


Vesti

Novi Zakon o opštem upravnom postupku koji stupa na snagu sutra uštedeće vreme, ali i novac roditeljima koji podnose zahtev za dečiji dodatak.

Za ostvarivanje samo ovog prava, trebalo je pribaviti čak 16 dokumenata. Sada to postaje prošlost, jer su službenici u Odeljenju za društvenu brigu o deci dužni da obezbede većinu dokumenata i to besplatno.

Beskonačne setnje od šaltera do šaltera, pribavljanje čak 16 različitih dokumenata neophodnih za ostvarivanje prava na dečiji dodatak koje godišnje u proseku podnosi oko 4 hiljade gradjana u Kragujevcu, od 8. juna postaju prošlost. Većinu dokumenata obezbedjivaće zaposleni u Odeljenju za društvenu brigu o deci, i to besplatno.

U Odeljenju za društvenu brigu o deci, gde se pored prava na dečiji dodatak realizuju i prava na roditeljski dodatak, zatim naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva, kažu da su spremni na ove zakonske novine. Medjutim, odredjena dokumenta gradjani koji apliciraju za ove usluge socijalne zaštite ipak će morati da obezbede sami.

Prema novom Zakonu o opštem upravnom postupku, rok za dostavljanje neophodnih dokumenata je 15 dana, u suprotnom, ovlašćeno službeno lice biće kažnjeno novčanom kaznom od 5 do 50 hiljada dinara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu