Zoohigijena Kragujevac uskoro nadležna za hvatanje zmija - iKragujevac


Vesti

Kragujevačka Zoohigijena uskoro će biti nadležna i za hvatanje zmija.

Višegodišnji problem Kragujevčana da u gradu nemaju službu nadležnu za stručno postupanje sa gmizavcima konačno će biti rešen. Za njihovo hvatanje od kraja meseca biće nadležna specijalizovana ekipa "Zoohigijene".

Zaposleni u ovoj komunalnoj službi već su prošli obuku za taj posao, a u toku je nabavka neophodne opreme.

Poslednjih godina klima pogoduje njihovom pojavljivanju u većem broju, ali razloga za paniku nema jer, i kada se pojave, reč je uglavnom o bezopasnim zmijama. Očekivano, više ih je u prigradskim naseljima i na selu, gde se mogu pojaviti u dvorištima i kućama, dok ih u gradu gotovo nema.

Na području grada nema zmija otrovnica, tvrde u "Zoohigijeni" i kažu da su od početka godine primili nekoliko poziva građana iz seoskih i prigradskih naselja koji su u kućama ili dvorištima zatekli bezopasne gmizavce.

Sve što je "Zoohigijena" mogla je da ih posavetuje i da im kontakte udruženja ili pojedinaca koji su stručni za hvatanje zmija i njihovo vraćanje u prirodno okruženje.

To bi uskoro trebalo da se promeni pošto će ova služba imati specijalizovanu ekipu.

Otrovne ili ne, njihova pojava kod mnogih izaziva veliki strah, iako stručnjaci kažu da se zapravo zmije plaše ljudi.

Građanima koji se nađu u krajevima gde bi moglo biti otrovnica, lekari savetuju da u slučaju ujeda ranu rashlade i požure u najbližu ambulantu.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu