Konstitutivna sednica gradskog paralmenta 10.juna - iKragujevac


Vesti

U zakonskim rokovima i u skladu sa Poslovnikom Skupštine grada Kragujevca zakazao sam konstitutivnu sednicu gradskog parlamenta za petak 10.jun na kojoj će, pre svega, biti verifikovani mandati odbornika sa odborničkih lista koje su osvojile dovoljan broj glasova i prešle izborni cenzus za ulazak u gradski parlament na lokalnim izborima 24.aprila – rekao je u izjavi za ''Hroniku'' TV Kragujevac predsednik gradskog parlamenta Milan Urošević.

Pored lista koje su prešle cenzus od 5% imamo i jednu manjinsku listu, što je novost u odnosu na sve ranije sazive parlamenta, istako je Urošević i dodao da je Ruska stranka sa jednim mandatom, postala deo novog skupštinskog saziva. ''Sa nešto više od hiljadu osvojenih glasova na izborima Ruska stranka prešla je prirodni prag s obzirom da se radi o manjinskoj listi. U ovom sazivu gradskog paralmenta, osmom od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji, naći će se koalicija okupljena oko SNS-a sa 40 mandata, koalicija ZZŠ-DS sa 24 mandata, SPS-JS sa 10 mandata, SPO-LDP i SDS-Pokret za naš grad sa po 6 odborničkih mandata i već pomenuta Ruska stranka sa jednim odbornikom'', podsetio je Milan Urošević.

Konstitutivnom sednicom u petak će predsedavati najstariji odbornik a to je Ratko Tomašević iz PUPS-a a pomagaće mu najmlađi odbornik Ilija Radovanović iz Ruske stranke. ''Prvo će biti obrazovana verifikaciona komisija koju će činiti tri odbornika onih lista koje su osvojile najviše mandata u Skupštini grada na prethodnim izborima, nakon čega se potvrdjuju odbornički mandati i to po redosledu kako je navedeno na izbornim listama'', rekao je Urošević.

Prema njegovim rečima sednica 10.juna podrazumeva i izbor predsednika Skupštine grada, njegovog zamenika, sekretara i zamenika sekretara što je, kako ističe, i predvideo kada je zakazivao konstitutivnu sednicu. ''Kandidata za predsednika ali i sve ostale pomenute funkcije može da predloži svako onaj ko ima dovljan broj odbornika, minimalno jednu trećinu od ukupno 87'', pojasnio je predsednik Skupštine Milan Urošević i dodao da očekuje da će oni koji imaju dovoljan broj odbornika da formiraju gradsku vlast predloziti ove kandidate.

Prema njegovim saznanjima buduću gradsku vlast činiće SNS, SPS-JS, SDS i Ruska stranka. Logičan sled događaja je, istakao je Urošević, da se nakon toga zakaže sednica po hitnom postupku na kojoj bi trebalo da budu izabrani izvršni organi Grada - gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i članovi Gradskog veća. Ono što ostaje je da gradonačelnik imenuje svoje pomoćnike čime se zaokružuje proces formiranja gradske vlasti kako zakonodavne tako i izvršne.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu