KADA DA PLANIRATE LETOVANJE: Pogledajte kakvo nas vreme očekuje u naredna 3 meseca - iKragujevac


Vesti

Pre nego što otrčite u turističku agenciju da uplatite more, pogledajte šta meteorolozi prognoziraju ovog leta.

Sajt Accuweather smatra da Balkan čeka suvo i toplo leto. Predvideo je obilne padavine početkom leta u Francuskoj i to se već obistinilo.

"Očekujte oluje, posebno tokom smene vremena, ali većina Balkana će se krčkati u dugom suvom periodu. Vrhunac vreline biće krajem jula i početkom avgusta. Ovo bi moglo da bude najtoplije leto u skorašnjim godinama", smatra meteorolog i naglašava da bi opasne suše mogle da pogode Srbiju.

To se donekle poklapa sa podacima domačeg RHMZ-a koji najavljuje pojačanu vrućinu u avgustu. Evo detaljne predikcije.

JUN 2016: Prosečno topao i prosečno vlažan jun.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 15.8ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.3ºS. Srednja količina padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja junska količina padavina iznosiće oko 94 mm.


JUL 2016: Prosečno topao jul. Julska količina padavina nešto manja, ali ipak u granicama višegodišnjeg proseka. 

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 17.9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 28.9ºS. Srednja količina padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja julska količina padavina iznosiće oko 37 mm.


AVGUST 2016: Topliji avgust. Avgustovska količina padavina malo manja, ali ipak u granicama višegodišnjeg proseka. 

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 18.4ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 29.6ºS. Srednja količina padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 6 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja avgustovska količina padavina iznosiće oko 44 mm. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu