Danas je Međunarodni dan dece nevinih žrtava agresije - iKragujevac


Vesti

Prema poodacima institucija nadležnih za rešavanje problema nasilja u porodici a koje Pokrajinski zaštitnik građana -ombudsman prikuplja već 10 godina, oko 20 odsto dece i mladih do 18 godina neposredno trpi nasilje od roditelja i/ili članova porodice, dok su 80 odsto od ukupnog broja slučajeva nasilja u porodici, deca njegovi svedoci i uvek sekundarne žrtve.

Među pritužbama Ombudsmana u oblasti zaštite prava deteta u velikom broju slučajeva su i one u kojima se roditelji tokom i nakon razvoda braka spore strateljstva nad detetom. Otvoreni konflikti između bivših supružnika/partnera negativno se odražavaju na decu i time što nakon ovih postupaka potrebe dece podređuju svojim intersima optužujući se međusobno i manipulišući kako detetovim požajem tako i njegovim najboljim interesom i osećanjima.

U postrupcima u kojima postoje saznanja o posrednom ili direktnom nasilju nad decom i prema njima, Ombudsman ukazuje nadležnima na potrebu za međuinstitucionalnom i međusektorskom saradnjom budući da ona u ovakvim slučajevima često izostaje. Potrebno je da obrazovne i ustanove socijalne i zdravstvene zaštite, kao i pravosuđe, u svim slučajevima zlostavljanja dece preduzmu neodložne mere i da koordinirano postupaju rukovodeći se interesom deteta – kaže se u saopštenju Omdusmana.

Rezolucijom UN iz 1982.godine 4. jum je proglašen za Međunarodni dan dece nevinih žrtava agresije. Svrha obeležavanja oovg dana je da se javnosti ukaže na patnju dece širom sveta uzrokovanu njihovim fizičkim, mentalnim i emocionaim zlostavljanjem. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu