Sajam knjiga u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Sajam knjiga "Kragujevac 2016" održaće se od 3. do 5. juna na Šumadija sajmu. 

Time se obeležava godina Univerziteta i knjige u Kragujevcu - gradu u kome je 1835. godine donet prvi ustav moderne Srbije, potom osnovano Kragujevačko čitalište (1846) i (u junu 1866) Narodna biblioteka "Vuk Karadžić".

Sajam knjiga "Kragujevac 2016" organizuje niz programa koji afirmišu institucije visokog školstva, knjigu kao medij, književno stvaralaštvo, knjižarstvo i izdavačku delatnost i njihov značaj za razvoj građanskog društva, nacionalni i kulturni identitet. Domaćin Sajma knjiga je književnik Vidosav Stevanović.

Štampanjem Tipografičeskog objavlenija (1. januara 1834) sa programom rada, Kragujevac zvanično postaje kolevka štamparstva u Srbiji.

U ovom gradu je od 1834. godine, kada je u Knjaževsko-srbskoj knjigopečatnji, pod uredništvom Dimitrija Davidovića, odštampan prvi broj Novina srbskih u Srbiji, publikovano oko 300 različitih novina i časopisa,

 Istorija periodike i štamparstva je sa Dunava skrenula u vode Lepenice, predstavljajući ne samo hronološku dimenziju razvoja štampe i izdavaštva, već i puls obrazovnog, društvenog i političkog bila Srbije u prvoj polovini XIX veka. Iako je period rada štamparije u Kragujevcu bio kratak, veoma je važan kao začetak štamparstva i izdavaštva u Srbiji. Upravo to je jedan od važnijih povoda za održavanje sajma knjiga u Kragujevcu, koji ove godine obeležava i tri značajna jubileja: 170 godina od osnivanja Kragujevačkog čitališta, 150 godina od ustanovljenja javne biblioteke i 40 godina Univerziteta.

Osim uobičajenih sajamskih sadržaja, posetioce očekuju tribine, promocije i druženje sa autorima. Poseban program priprema se za školarce, ljubitelje stripa, muzike i, naravno, književnog stvaralaštva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu