Kad dođu deca, mora li STRAST da nestane?! - iKragujevac


Vesti

Verovatno se ne možete setiti kada ste poslednji put odvojili pet minuta mira samo za sebe, a kamoli kada ste imali vremena za intimnost. 

Rođenjem dece, supružnici vrlo lako zanemare odnos izmđu sebe, strast lako padne u drugi plan. Partnerstvo žene i muškarca nije nešto što se podrazumeva, ono se ravija, stalno gradi i mora da se neguje. Bliskosti i intimnosti supružnika ne moraju da nestanu nakon rođenja deteta.

Iskrenost i otvorenost dobar su temelj svakog odnosa. Obe strane moraju da preuzmu odgovornost za zajedničku vezu, da slobodno mogu da kažu "ne" stvarima koje ne žele, da traže ono što im je potrebno. Neki parovi osećaju bliskost i povezanost sve vreme, dok će nekima trebati više vremena da se priviknu na dolazak deteta. Bitno je samo da u tom periodu ne zanemare jedno drugo.

Nađite vreme za intimnost

Ne morate provesti s decom 24 sata dnevno. Ko kaže da baka-servis ili dadilju morate angažovati samo kad uveče izlazite? Neka bebsiterka odvede vašu decu u park ili u bioskop poslepodne, pa barem jednom nećete morati da zaključavate vrata spavaće sobe. Takođe, postavite granice za spavaću sobu. Vaša deca moraju znati da postoji vreme koje je samo za odrasle. Objasnite deci da je to vreme kad se mama i tata vole, samo ne idite u detalje.

Svi smo veoma zaposleni, pa večeri provodimo ili u obavljanju zaostalih kućnih poslova ili zaostataka na poslu. Međutim, izdvojite barem 20 minuta nasamo s partnerom. Imajte samo vaš ritual. Skuvajte kafu, ugasite televizor, ostavite decu da se igraju i uživajte u međusobnom razgovoru i umirujućem ukusu i mirisu kafe. To će vas ponovo spojiti.

Izrazite svoje potrebe

Često nam je teško da prepoznamo sopstvene potrebe. Još teže da ih izrazimo, pogotovu kada su intimnost i seks u pitanju. Pored toga, potrebe žene i muškarca u odnosu su drugačije. Ženama treba više emocionalnog kontakta dok je muškarcima fizički kontakt izuzetno važan. Ta različitost ne bi trebala biti prepreka već tačka od koje treba poći i razgovorom sve rešiti. Pokušajte da češće razmenjujete poljupce. Ostavljajte jedno drugom poruke po kući koje ćete samo vi razumeti, slobodno pošaljite neki seksi SMS, to će ponovo pokrenuti strasti.

Kako deca rastu, dobijate više vremena za sebe i mogućnost da se ponovo više posvete jedno drugome. Važno je napomenuti da je jedino iskrena želja partnera da se posvete jedno drugome "ispravan" motiv izgradnje intimnosti i bliskosti. Odnos neće napredovati ako osećamo da se moramo posvetiti partneru jer "to tako treba biti" ili neko drugi tako kaže.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu