Kupovina seoskih kuća za interno raseljena lica - iKragujevac


Vesti

U cilju poboljšanja uslova interno raseljenih lica Gradsko veće je dalo saglasnost gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću da zaključi Ugovor o saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Pomoć se odnosi na kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i dodatnu pomoć namenjenu za građevinski materijal za popravku ili adaptaciju seoskih kuća sa okućnicom.

Komesarijat za izbeglice i migracije, utvrdio je listu jedinica lokalnih samouprava za dodelu sredstava namenjenih za pomoć interno raseljenim licima, a nakon javnog poziva koji je raspisan 17. marta 2016. godine, tako da je gradu Kragujevcu odlukom komesara bespovratno dodeljeno 3.591.000 dinara. Grad se obavezuje da učestvuje u pomoći i sopstvenim sredstvima u iznosu od 10 posto od iznosa sredstava koji je potreban za realizaciju aktivnosti, što iznosi 399.000 dinara.

Iznos namenskih sredstava ne može biti veći od 1.330.000 dinara po porodičnom domaćinstvu korisnika i to: 1.150.000 dinara za pomoć pri kupovini seoske kuće sa okućnicom i 180.000 dinara za nabavku građevinskog materijala za popravku ili adaptaciju predmetne kuće.

Izbor korisnika vršiće komisija sastavljena od predstavnika nadležnih službi Grada, poverenika i predstavnika Komesarijata koju će formirati gradonačelnik. Komisija će raspisati javni poziv za izbor korisnika 15 dana od svog formiranja.

Gradsko veće dalo je i saglasnost na zaključenje ugovora za izvođenje radova na čišćenju, uređenju i sanaciji vodotokova nakon elementarnih nepogoda sa firmom “Marko Trans Cargo“ iz Beograda. Vrednost radova sa PDV – om je blizu 15 miliona dinara. Odobrilo je i sredstva u iznosu od 7,5 miliona dinara za realizaciju Ugovora koji je sklopljen sa privrednim društvom “Infrastruktura železnice Srbije“ o održavanju putnih prelaza na lokalnim i nekategorisanim putevima za bezbedno obavljanje saobraćaja.

Gradsko veće odobrilo je i sredstva subvencija iz budžeta grada u iznosu od 1.404.139 dinara Društvu sa ograničenom odgovornošću za turizam, ugostiteljstvo i sajamske manifestacije “Šumadija sajam“ na ime budžetske pomoći radi isplate otpremnina za zaposlene kojima je sporazumno prestao radni odnos.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu